Den politiska debatten i Sverige är för ytlig. Politikerna borde utfärda ett löfte om att förkovra sig under semestern, skriver Susanna Birgersson. Foto: MAJA SUSLIN/TT
Den politiska debatten i Sverige är för ytlig. Politikerna borde utfärda ett löfte om att förkovra sig under semestern, skriver Susanna Birgersson. Foto: MAJA SUSLIN/TT
Susanna Birgersson

Inför utbildningsplikt - för politikerna

Publicerad

Svenska politiker saknar djup och bildning. De borde ägna sommaren åt att läsa på.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Hörde jag ”integrationsplikt”? Jo, den trängda moderatledningen kör oförtrutet vidare. Jag gillar det på sätt och vis. Påminner lite om Stefan Löfvens ”utvecklingsmoral”. Oavsett träffsäkerheten får man vara glad när politiker emellanåt benämner sådant som har med plikter och dygder att göra, mjukdelarna i samhällskroppen.

Men nu, högt ärade politiker, har turen kommit till er.

Det är snart dags för valrörelse och den kommer att bli alldeles outhärdlig om inget drastiskt görs. Alla som såg den senaste partiledardebatten i SVT förstår vad jag menar: ett hån mot normalt bildade och begåvade medborgare. 

Det är möjligt att svenska politiker aldrig kan bli så vältaliga och elegant hånfulla som en del av sina europeiska kolleger. Det ska vi inte hålla emot dem, svenskar utmärker sig sällan i just elokvens och charm. Men ytligheten, den finns det ingen ursäkt för.

En litteraturlista för politiker

Jag föreslår därför att ni heltidspolitiker, innan ni går på semester, utställer följande löfte till oss väljare: Ni förbinder er att i sommar läsa minst en roman (icke-svensk icke-deckare), en politisk biografi (ej författad inför en valrörelse, ej heller av politiker som precis lämnat politiken), och en bok som på ett politiskt-teoretiskt sätt behandlar något centralt politiskt problem eller tema. Därutöver kommer ni att läsa minst en populärhistorisk bok av Peter Englund, Dick Harrison eller någon utländsk motsvarighet.

Vi börjar så och vi kan kalla det ”bildningsplikt”.

Och kära Public service, i synnerhet SVT, vill ni vara så vänliga och börja förse era licensbetalare med seriös politisk journalistik. Er sjukliga fixering vid det politiska spelet och regeringens inre liv skadar demokratin. Ni måste börja förklara, ordentligt: lagen, förslagen, implementeringen, konsekvenserna.

Inför förra valet fick partiledarna samtala med en terapeut i tv. Det var nytänkande men varken underhållande eller intressant. Lärdomen bör vara: Styr bort från det privata, mot det principiella.

Skippa den femtielfte debatten om någons förstajobbetavdrag kontra någon annans instegsjobbssubvention och bjud i stället in politiker att diskutera de större frågorna. Hur ser partierna på medborgarskapet? Behöver det laddas med mer innehåll? Asylrätten – är det fortfarande den självklara utgångspunkten för framtidens invandringspolitik?

Straffets funktion i ett humanistiskt präglat rättsväsende: har vi oanständigt lindriga eller faktiskt alldeles lagom hårda straff? Vilka är de viktigaste särdragen i vår svenska demokrati- och yttrandefrihetstradition och vilka är hoten? Hur bryter vi byråkratiseringen av den fria forskningen? Hur ser sjukvårdsorganisationen ut i länder där medborgarna är nöjda med vården?

Medborgarnas förtroende urvattnas av den låga nivån

Och det är här bildningsplikten kommer in. För det krävs bildning för att kunna diskutera dessa frågor på ett noggrant och nyanserat sätt.

Dagens politiska ledarskap har förfärligt svåra saker att hantera. Spänningarna i det mångkulturella samhället kommer inte att minska. Oavsett vad man väljer för förhållningssätt till det växande populistpartiet måste det kunna försvaras på ett intellektuellt hederligt sätt. Därtill kommer kriserna inom förvaltningen och snart sagt all offentlig verksamhet.

Den politiska debatten borde spegla allvaret. Men i stället urvattnas medborgarnas förtroende för demokratin och politiken av den oförlåtligt låga nivån.

 

Läs också: Bamseplåster löser inte Sveriges problem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Susanna Birgersson är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag