Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Birgersson

Här är migrationsministern som vågar vara vänster

Mattias Tesfaye är dansk migrationsminister och driver stram politik med vänsterargument.
Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard
Om Socialdemokraterna inte väljer att företräda de människor som påverkas negativt av invandring kommer läckaget till Sverigedemokraterna att fortsätta.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Motiven för den strama migrationspolitik som danska S driver kommer från vänster. Det är anmärkningsvärt att inget svenskt vänsterparti har valt att företräda de människor som påverkas negativt av invandring 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Han är 38 år, murare, författare och tvåbarnsfar, hyr ett radhus i en problemtyngd Köpenhamnskommun och är som migrationsminister de danska socialdemokraternas största tillgång. Jag har nog aldrig sett en mer ostressad politiker än Mattias Tesfaye när han efter folketingets öppnande i tisdags deltog i den sedvanliga tv-debatten.

På hans ena sida stod en ivrig Morten Østergaard, ledare för regeringens stödparti Radikale Venstre och hävdade stolt att ”udlændingepolitiken” nu har fått en helt ny inriktning. På Tesfayes andra sida stod ledaren för Dansk folkeparti och en arrogant representant för det borgerliga partiet Venstre, och utmålade S-regeringens migrationspolitik som slapp och ansvarslös.

Mattias Tesfaye är ny minister

Clement Kjersgaard, ettrigare, hårdare och bättre påläst än någon svensk tv-personlighet du någonsin sett, ledde debatten: ”Har Danmark i dag en annan invandringspolitik än för ett halvår sedan?” smattrade han. På det svarade Thesfaye lugnt nej. Därpå förklarade han att regeringen i och för sig inte tänker ägna sig åt det slags utspel som hans företrädare på posten, Inger Støjberg, regelbundet försåg medierna med, men att den strama invandringspolitikens fundament ligger kvar, allt det som handlar om uppehållstillstånd, medborgarskap och anhöriginvandring.

Mattias Tesfaye kommer från vänster. Som 14-åring gick han med i kommunistpartiets ungdomsförbund, varpå han avverkade medlemskap i båda de etablerade vänsterpartierna, först det ena sedan det andra, innan han 2013 landade hos Socialdemokraterna.

Från vänster kommer också motiven för den strama invandringspolitik han var med om att förankra i partiet redan förra våren. Hans huvudargument är att invandringens verkliga kostnader bärs av de medborgare som redan har det sämst ställt: Tillskott av okvalificerad arbetskraft gör arbetsmarknaden ännu besvärligare för dem med lägst utbildning. Den otrygghet och kriminalitet som kan kopplas till invandringen drabbar framför allt dem som bor i fattiga och segregerade områden. Och när trycket på välfärden ökar är det de anställda inom vård, skola och socialtjänst som får slita hårdare, ofta till låg lön.

Invandringen ökar ojämlikheten, menar Tesfaye, inte bara genom en växande etnisk underklass, utan också i bemärkelsen att det är de minst privilegierade danskarna som mest märker av de negativa konsekvenserna.

Dansk migrationspolitik 

En försiktig omorientering pågår inom den svenska socialdemokratin. Men den självklara vänsteranalysen av invandringens följder är fortfarande sällsynt här.

Vi hör fler och fler vittnesmål från medelklassföräldrar som helt plötsligt känner sig otrygga i sina nyligen så prydliga förorter. Det är bedrövligt det de berättar. Men de kan göra sig hörda. De har en ekonomi som erbjuder valmöjligheter.

Det är anmärkningsvärt att inget vänsterparti hittills ställt sig på de människors sida som länge påverkats negativt av invandringen, äldre som upplever att den välfärd de slitit för inte är att lita på, människor vars barn är hänvisade till stökiga skolor där allt färre har svenska som modersmål, människor som somnar till ljudet av skottlossningar. Alltså folk som inte har pengar i bostadsrätten, arbetsmarknaden för sina fötter och kan flytta om de behöver.

Om Socialdemokraterna inte väljer att företräda dessa människors intressen i stället för att gå Miljöpartiet och Centerpartiet till mötes i invandringspolitiken, kommer läckaget till Sverigedemokraterna att fortsätta.


Peter Santesson, Demoskop, om varför pessimen är så stor i Sverige - och varför det gynnar Sverigedemokraterna. Intervjuare: Patrik Kronqvist.