”EU måste ta ansvar ”, dundrar svenska politiker. Men det hänger förstås på att EU fortsätter att existera, skriver Susanna Birgersson.
”EU måste ta ansvar ”, dundrar svenska politiker. Men det hänger förstås på att EU fortsätter att existera, skriver Susanna Birgersson.
Susanna Birgersson

EU-visionen krossas av helvetet i Syrien

Publicerad

”EU måste ta ansvar för flyktingkrisen”, dundrar svenska politiker. Ja, verkligen, det måste EU. Men det hänger förstås på att EU fortsätter att existera, och om den saken kan man inte känna annat än stor osäkerhet. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Hur ser då prognoserna ut? Den danske historikern och journalisten Adam Holm har intervjuat tio intellektuella européer vars skilda perspektiv belyser EU:s djupa kris. Den nyutkomna boken ”Endestation Europa” börjar i frågan om vad detta ”Europa” egentligen är. I samtalet med den vitryska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj framträder de europeiska värderingarna framför allt i kontrast till det som saknas i Ryssland. 

Aleksijevitj är modlös. Intresset för verklig frihet är så litet. Så många tycker att det är viktigare att leva i ett stort land än i ett fritt land. Förfärande många är nöjda med Putin och hans ambitioner för sig själv och för landet: Ett Ryssland där det allt oftare talas om risken för ett tredje världskrig, där det byggs nya skyddsrum. Ett Ryssland som annekterat Krim och skramlar med nya, blanka vapen åt resten av Europa.

Det gäller att blunda hårt för att slippa se hotet.

EU är hotat

Men det behövs inga yttre fiender för att EU ska slita sönder sig självt. Och om så sker är det till inte ringa del Jean-Claude Junckers fel! Jo, en idiot, kallas EU-kommissionens ordförande av den brittiske historikern och författaren Antony Beevor. Junckers planer på en allt tightare union och hans drömmar om en europatriotism som ska överglänsa all annan nationalkänsla, saknar folkligt stöd. Förstår han inte det? Det ännu större problemet är förstås euron. Valutaunionen har delats i två läger: de som ger lån och de som mottar lån – och därför har att rätta sig efter kreditorernas pekpinnar. Det kan aldrig hålla i längden.

Och brexit En följd av politikens kris. Dagens politiker är inte nödvändigtvis sämre än de var för 10, 20, eller 70 år sedan. Men det allt hetsigare medieklimat som kväver vuxen analys och kräver blixtsnabba lösningar på enorma problem, har gett oss fega politiker och kortsiktig politik. Inte ens Churchill hade varit särskilt visionär eller handlingskraftig om han knuffats in i 2000-talet.

I detta klimat blomstrar främlingsfientlighet, populism och auktoritära högerpartier. I detta klimat är det oändligt mycket lättare att drämma till med det snitsiga ”Take back control” än att resonera om det europeiska samarbetets fördelar, alla brister till trots. Och eftersom dessa politikens förutsättningar inte är unika för Storbritannien lär brexit inte bli unionens sista exit.

Vi har låtit helvetet i Syrien fortgå år efter år.

Så arbetar sig boken sig in mot smärtpunkten. Den franske författaren och filosofen Bernhard-Henri Lévy sätter fingret på det som likt inget annat har frätt ner Europas moraliska fundament: Vi har låtit helvetet i Syrien fortgå år efter år. Några timmars flygresa från städer som Paris och Wien har hundratusentals dödats, miljoner skadats och halva befolkningen tvingats fly. Diktatorn al-Assad sitter med Putins hjälp säkrare än på länge, samtidigt som den militanta islamismen har växt sig stark på bekostnad av det moderata motstånd som en gång fanns.

USA ville slippa lägga sig i, Europa gjorde inga större ansträngningar för att övertala Obama.

Syrien – det är Europas värsta kris.

 

Susanna Birgersson är ny som fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs mer om henne här: "Många av de frågor som diskuteras är vansinnigt svåra". 

 

Läs också:

EU måste börja lyssna på sina kritiker 

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Susanna Birgersson är fristående kolumnist.

Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag