Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Birgersson

Ensidig granskning gör oss inte klokare på SD

Granskningen av SD fördunklar mer än förklarar, menar Susanna Birgersson. Här håller partiledaren Jimmie Åkesson sitt vårtal på Långholmen i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Om vi vill förstå partiet som har förändrat hela det politiska landskapet behöver vi börja ställa nya frågor.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Vi hör om Moderaternas inre slitningar. I sinom tid kommer betongsossar braka ihop med radikala idealister över den socialdemokratiska migrationspolitiken. Ledningsstriden i KD kan bli ödesdiger. Liberalerna har sitt.

Det skaver och gnisslar i partierna, politiken kastas om, inget upplevs inifrån som det ter sig utifrån. Men det finns ett parti som inte lyder under samma lagar och det är Sverigedemokraterna. Där finns nämligen en oföränderlig ideologisk kärna, en kristallklar essens. Inga motstridiga ideal, inga inre konflikter, ingen genuin förändring.

"Den farliga mångfalden"

Det är i alla fall intrycket man får om man läser Håkan Holmbergs skrift ”Den farliga mångfalden” som gavs ut tidigare år av Arena Idé och Frisinnade klubben. Holmberg - till vardags politisk chefredaktör för Upsala Nya Tidning - analyserar ett antal uttalanden från mer och mindre prominenta (och några uteslutna) partiföreträdare och tecknar linjerna från citaten till Rudolf Kjellén, till kommunistiska enpartistater, till det auktoritära Ungern, till Nazi-Tyskland. Men eftersom Holmberg redan vet vilket slags parti han skriver om, väljer han enbart citat som stöder tesen, och tolkar citaten därefter. I en del fall blir det orimligt.

Uppsala-politikern Pavel Gamov ska ha sagt att han vill att alla andra partier ska försvinna, men inte tror att SD kan få mer än 30 procent. Strax förtydligar han: nej, givetvis ska de inte försvinna, han hoppas bara att SD ska bli Sveriges största parti. I Holmbergs analys tyder detta på att SD räknar med att om bara partiet växer sig stort nog kommer övriga lägga ner allt motstånd och bli något slags lydpartier. Det är spekulativt.

Linus Bylund twittrade förra vintern om att det var ”PK” som krossade fönster under Kristallnatten: Det är ett mycket underligt påstående, men poängen torde ha varit att politisk korrekthet är något farligt. Det är att gå maktens ärenden utan att tänka själv och 1938 var det politiskt korrekta att vara antisemit. Ungefär så. Holmberg slår dock fast att Bylund anser att det var de, i dagens mening, politiskt korrekta tyskar som tidigare inte hade motsatt sig att den judiska befolkningen växte som var ansvariga för att vanligt folk till slut fick nog och spontant började mörda, skända och råna judar. Det är mer än bara spekulativt.

Det finns många skäl att oroa sig för SD: antipluralismen, rasismen, Putin- och Le Pen-sympatierna, det svajiga stödet för de liberala rättsstatsprinciperna – vilket Holmbergs analys också visar. Men granskningen glider över i en selektiv diskursanalys som fördunklar snarare än förklarar.

Om vi vill förstå partiet som har förändrat hela det politiska landskapet behöver vi börja ställa nya frågor.

Metoden liknar den Per Svensson använde i boken ”Vasakärven och järnröret”. Och även där dras drastiska historiska paralleller. Uppsala-studenterna som 1939 motsatte sig visum till tio judiska läkare – de motsvaras av vår tids ”massinvandringsmotståndare”. Verkligen? 

Om vi vill förstå partiet som har förändrat hela det politiska landskapet behöver vi börja ställa nya frågor.

I vårens kulturarvsdebatt i riksdagen, argumenterade den 27-årige Aron Emilsson för att museerna bör fredas från politisk klåfingrighet – även eventuellt framtida sverigedemokratisk. Påverkar det analysen av SD:s kulturpolitik? Vad har Paula Bieler – kanske nästa partiledare – egentligen för vision av samhället? Är den identisk med, säg, Björn Söders? Hur ser hon på utvecklingen i Polen? Hur resonerar homosexuella som är medlemmar i SD? Essenstänket ger inga svar på dessa frågor.


Läs också:

Lär av danskarna och räds inte majoriteten