Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Susanna Birgersson

Danmark visar att det går att bryta populistvågen

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen framhåller att danska muslimer är en självklar del av det danska samhället och förklarar sig lojal med internationella konventioner samtidigt som han i stramar åt invandringspolitiken, skriver Susanna Birgersson.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Här är receptet på hur man försvagar nationalpopulismens dragningskraft.

Det gula Danmark krymper. Låt mig förklara, det handlar om grafiken från opinionsinstituten: Den stapel som visar hur väljarstödet för nationalpopulistiska Dansk folkeparti ser ut brukar nämligen vara gul. Och de gula staplarna har på senare år blivit allt kortare

Vid förra folketingsvalet, sommaren 2015, skrällde det rejält och DF blev näst största parti med 21 procent. Därmed uppstod den besynnerliga och för statsministern oinspirerande situationen att stödpartiet var större än hans eget parti, det borgerliga Venstre. Nu är det tvärtom. I opinionsmätningarna ligger DF runt 15 procent – somliga visar till och med på ännu lägre siffror – medan Venstre placerar sig några procentenheter högre

Dansk Folkeparti tappar i opinionen

Hur kommer det sig? Varför har inte Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl med sin sympatiska utstrålning lyckats fixera väljarstödet på dryga 20 procent? Allt har ju verkat gå Dansk folkepartis väg under mandatperioden: burkaförbud, ett så kallat ”paradigmeskifte” i invandrings- och integrationspolitiken, stora nedskärningar i public service-anslagen. Samtidigt tycks Socialdemokraternas partiledare Mette Fredriksen så angelägen om Thulesen Dahls stöd att hon är beredd att offra vänskapen med det socialliberala partiet Radikale venstre. Varför dalar stödet för framgångspartiet?

Ett skäl är uppstickaren Nye Borgerlige, marknadsliberalt och megasuperinvandringskritiskt, vars partiledare Pernille Vermund tar antietablissemangsretoriken till hittills oanade höjder. Dit rinner några procent av väljarstödet. Men en viktigare förklaring kan extraheras från resultatet i kommunalvalet 2017, då partiet inte fick mer än nio procent av rösterna.

När valet inte handlar om invandringspolitik vänder sig väljarna åt annat håll.

Det menar Esben Schjørring, redaktör på det danska politikmagasinet Altinget. I en grundlig analys förklarar han vidare att eftersom de stora partiernas invandringspolitik ligger i fas med opinionen, kan andra frågor bli avgörande på valdagen.  För även om Thulesen Dahl själv i flera år har pratat mycket om välfärdspolitik kan DF inte tävla med Socialdemokraterna om trovärdighet i dessa frågor, något som illustreras av att betydligt fler tidigare DF-väljare anger att de i årets val kommer att rösta på S än omvänt.

Danmark har hittat recept mot högerpopulism

Så här kan läget sammanfattas: Statsminister Lars Løkke Rasmussen framhåller gärna att danska muslimer är en självklar del av det danska samhället, han förklarar sig lojal med internationella samarbeten och konventioner samtidigt som han i samarbete med S och DF stramar åt invandrings- och utvisningspolitiken, alltmedan stödet för DF sjunker. Det kan ses som ett recept på hur man bibehåller en i grunden positiv inställning till de invandrare som faktiskt vill integreras och samtidigt försvagar nationalpopulismens dragningskraft.

Om man anser att de högerpopulistiska partiernas invandringspolitik är det stora problemet, då är inget vunnet, givetvis. Men om man betänker hur DF har hållit den borgerliga regeringen som gisslan, fått mer än de gett och på det stora hela varit en väldigt opålitlig samarbetspartner, ja, då är opinionssiffrorna goda nyheter. Om man därtill känner oro för vad ett kraftigt växande nationalistparti skulle göra med kultur och samhällsklimat – då måste man välkomna ett vikande väljarstöd.



All kritik av abortlagen är inte högerpopulism, menar liberala debattören Jenny Sonesson i det senaste avsnittet av Ledarsnack nedan.

Detta är en krönika av en ledarskribent. Expressens politiska hållning är liberal.