Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Birgersson

Danmark accepterar inte segregationen

Gellerup, utanför Århus, är ett av Danmarks mest ökända utanförskapsområden, och platsen för DR:s nya tv-serie ”180 dage i ghettoen”.Foto: Danmarks Radio

I Sverige pratar vi om att det är ”oacceptabelt” att barn växer upp i områden med brutal kriminalitet. I Danmark finns en plan för hur det ska undvikas.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det ligger fimpar och blodigt toalettpapper i trappan. I hissen står en kundvagn. Någon har lämnat pappkartonger i entrén. Smuts överallt. Tanja är chockerad över att folk kan bo så här. Hon och hennes sambo sätter upp en lapp i trapphuset och ber grannarna att sluta skräpa ner. Lappen försvinner. De sätter upp en likadan, fast nu på arabiska. 

”Det har inte hjälpt ett skit”, tvingas Tanja snart konstatera, uppgivet.

Scenen kommer från ”180 dage i ghettoen”, en dansk tv-serie om sju etniska danskar som flyttar till Gellerup utanför Århus, ett av Danmarks mest ökända utanförskapsområden. 

180 dage i ghettoen

Tanja och Rene är tjugo-nånting, glada, gulliga och lite naiva. Silja och Johannes är studenter, nästan overkligt bildsköna båda två och de har en alldeles nyfödd liten bebis. Mine och Jørgen är drygt 50 och nykära. För första gången ska de pröva att bo ihop, och det blir alltså i Gellerup. Man kan nästan inte vara mer positiv och käck och frisinnad än dessa två. Åh, vad de längtar efter att få komma i kontakt med sina nya grannar! Och så är det änkan Esther, vegan och enligt egen utsago ”vänsterorienterad”. Hon är 70 år men längtar efter äventyr.

Deltagarna får bo gratis mot att de utför 30 timmars volontärarbete i månaden. I uppgiften ligger också att skaffa sig vänner – att integreras helt enkelt. De kämpar på, luftar sina fördomar, reflekterar över hur mycket fredligare området är än vad som framkommer av medierapporteringen, hjälper till på cirkusskolan, ansluter sig till matlag, demonstrerar mot vansinnestrafiken, plockar skräp, knackar på hos grannar och ordnar fester för barnen i området. Framgång varvas med besvikelser.

Känns det lite olustigt? Tänker du att det är osmakligt att låta Gellerupborna utgöra den exotiska rekvisitan när vit, dansk medelklass ska på ghettosafari? Varför är deras upplevelser intressanta? Varför framställs förortsborna som lortgrisar?

Det känns så för att du är svensk. Men tänk om. Det här är utmärkt public service. Programmet rotar runt i det där jobbiga, svåra, odefinierbara som är segregation – fast från ett annat håll än det vanliga. Den gängse utgångspunkten är ju annars: ”Hur väl har invandrare X lyckats integrera sig? Förvånansvärt sällan undersöker vi vad som händer om representanter från majoritetsbefolkningen letar upp och bosätter sig mitt i utanförskapet. Vad händer när ett danskt par flyttar in i lägenheten bredvid Tawfiq, söker kontakt och till och med vänskap?

Utsatta områden i Danmark

Det är symtomatiskt att dansk tv struntar i beskyllningarna om exotisering och stigmatisering. Danmark är som land rätt befriat från rädslan för hur saker och ting ska uppfattas. De faktiska problemen står i fokus. Förra regeringen föresatte sig att avskaffa förorternas parallellsamhällen. Nu rivs hyreshus och bostadsrätter byggs. Polisen inför tillfälliga visitationszoner när brottsligheten blossar upp. Förskolorna har fått påbud om att maximalt 30 procent av barnen får komma från utsatta områden. En del tvingas be om dispens, men det går åt rätt håll.

Förstår ni? Här i Sverige pratar vi om att det är ”oacceptabelt” att barn växer upp utan att lära sig svenska ordentligt, att barn växer upp i områden som präglas av brutal kriminalitet. Men uppenbarligen är det inte mer oacceptabelt än att det får fortgå. I Danmark finns en plan. Och ja, just det: Kriminaliteten i Gellerup har sjunkit och ligger nu på ungefär samma nivå som i resten av Århus.