Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Susanna Birgersson

Att förminska problemen gynnar bara populister

Få hävdar att Sverige står vid randen av total kollaps. Desto fler ställer berättigade frågor om utvecklingen i landet, skriver Susanna Birgersson apropå Jesper Strömbäcks nya rapport om verklighetsbilden. Foto: Expressen, pressbild Volante och faksimil Futurion.

När politikerna försöker tona ner de problem folk faktiskt upplever, skapas en grogrund för populism och ökad polarisering.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Fakta. Vi behöver mer fakta i politiken. Fakta – i stället för myter, fördomar och okunnighet, alarmism, fake news, alternative facts och ren dumhet. Fakta, visst?

Tja, det beror allt på, det. För fakta utan förstånd är som att äga högar av handslaget tegel men sakna ritning till huset man vill bygga.

En som gärna framhåller vikten av fakta är Jesper Strömbäck, professor i journalistik i Göteborg. Det är viktigt att debatten om verklighetsbilden ”bygger på kunskap och fakta”, skriver han i en debattartikel i Dagens Samhälle (DS 20/11). Han berättar vidare om sin nya rapport ”Mellan skönmålning och svartmålning” som listar ett 40-tal internationella index. Och tänk, samtliga visar att Sverige är ett sjusärdeles land. 

Vi ligger i toppen, eller nästan i toppen, när det gäller allt möjligt. Vi är hemskt jämställda och miljömedvetna, bra på att ta hand om våra gamla, här finns förhållandevis lite korruption, vi har rymlig pressfrihet och vittgående demokrati, rent vatten och bra mat, många patent och goda förutsättningar för företagande.

Jesper Strömbäck

Strömbäck vidgår att det finns en del utmaningar kopplade till demografiska förändringar, integration och arbetsmarknad, men sammantaget visar hans undersökning att allt tal om systemkollaps är rent nys: ”Det som utmärker Sverige är ett land som på flera olika områden tillhör de ledande i världen.”

Ja, Sverige är ett jämförelsevis bra land. Detta är fakta, onekligen och ovedersägligen. Men var är relevansen?

Få hävdar att Sverige står vid randen av total kollaps, att landet håller på att bli en ”failed state”, ett Sydsudan, ett Syrien, ett Irak, ett Libyen, eller ens ett Grekland. Faktiskt är det inte så många som talar om ”systemkollaps” överhuvudtaget, i alla fall inte i bokstavlig mening.

Desto fler är allvarligt bekymrade över situationen i många förorter, över att polisen tvingas överge stora delar av landsbygden, över att vissa typer av hänsynslös brottslighet brer ut sig, över bostadsbristen, över att många ungdomar går ut grundskolan utan att ha lärt sig särskilt mycket, över en svällande förvaltning utan integritet. Berättigade frågor ställs: Får mina små barn den uppmärksamhet och omsorg de behöver på sin förskola? Kommer det att finnas sjuksköterskor när jag blir sjuk så att jag kan få den vård jag behöver, när jag behöver den? Kan min gamla mamma flytta till ett äldreboende när hon svag och skröplig inte längre känner sig trygg där hemma?

Svaret på dessa frågor är: ”Kanske”.

"Mellan skönmålning och svartmålning"

”För att inte skapa grogrund för populism och ökad polarisering borde politiker ägna sig mindre åt att bekräfta eller till och med förstärka oro och pessimism som inte är befogad.” skriver professorn. Jag skulle nog vilja vända på det: När politikerna försöker tona ner de problem folk faktiskt upplever, skapas en grogrund för populism och ökad polarisering. Socialminister Annika Strandhälls twittrade förra vintern om ”en sjukvård i världsklass” hjälpte till exempel inte ett enda dugg i kampen mot populism.

Sådana som Jesper Strömbäck vill gärna dra linjen mellan pessimister och optimister. Men det finns en annan linje. Den går mellan människor som letar lösningar på uppenbara problem, och alla de som antingen gottar sig i problemen eller konsekvent förminskar dem. Strömbäck befinner sig på alldeles fel sida.

 

Läs också:

Vad pojkar egentligen skulle behöva höra?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!