Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Susanna Birgersson

Allt var inte underbart innan sociala medier

Enligt Schibstedchefen Karin Pettersson är Twitter som en ”riktigt svinig efterfest”. Susanna Birgersson håller inte med.
Den amerikanske rapparen A$AP Rocky häktades i Stockholm efter ett gatuslagsmål i juni. Fallet debatterades livligt på Twitter – även av USA:s president Donald Trump.Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt Schibstedchefen Karin Pettersson är Twitter som en ”riktigt svinig efterfest”. Susanna Birgersson håller inte med.Foto: Colourbox

Är Facebook och Twitter och Instagram kvicksanden som håller på att dra ner demokratin i underjorden? Knappast.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Varningsropen hörs från alla håll, hela tiden: De stora jättarnas godtyckliga avstängningar begränsar yttrandefriheten. Den rasistiska gödsellukten ligger här och var i tjocka moln, de anonyma hoten om sexuellt våld mot kvinnliga debattörer förgiftar luften. Främmande makter kan plantera historier som ökar polariseringen. Veritabla twitterdomstolar uppstår när uppseendeväckande brott rapporteras. Skuldfrågan, så som den kommer att dröja sig i människors medvetande, avgörs ibland på sociala medier i stället för i rätten. Somliga tvekar inte att dra halsbrytande slutsatser av knapphändigt rapporterade händelser långt innan ett minimum av fakta är klarlagda.

ASAP Rocky startade en viktig debatt

Allt detta är visserligen sant och bekymrande. Men sedan kommer överdrifterna:
I ett blogginlägg skriver Schibsteddirektören Karin Petterson att Twitter känns som ”att komma nykter till sluttampen av en riktigt svinig efterfest, en sådan där folk har börjat slåss, kräkas och klä av sig nakna, och där någons storebrorsas läskiga kompisar har kommit och satt på Vit makt-musik och börjat hota folk som ser mesiga ut.” 

Som om Twitter är en och samma tillställning, där alla beter sig på samma sätt. Som om det inte också fanns samtal och korrigerande funktioner.

Låt mig ge några sentida exempel.

ASAP Rocky: Under flera veckor gick det knappt att logga in på sociala medier utan att översköljas av lekmannajuristers bedömningar av en videofilm och hetsiga meningsutbyten om vem som förtjänade vad. Fast man skulle också kunna säga att händelsen startade en rätt intressant och principiellt viktig debatt om självförsvar och nödvärn, om vad som kan vara moraliskt försvarbart, trots att det inte bör upphöjas till svensk lag.

Var det en folkdomstol? Nej snarare ett intensivt medborgarsamtal om brott och straff.

En busschaufför lät passagerare vänta utanför bussen medan han själv låg på knä, vänd mot Mecka. Han fotograferades av en arg resenär som la ut bilden på sociala medier, varvid ett trafikregionråd kände sig nödsakad att på Facebook markera mot busschauffören. Men snart nog överröstades indignationen av kritik mot dem som kränkt mannens integritet.

Var medierna verkligen bättre förr?

Kvinnan som blev avslängd av en busschaufför för att hon var för lättklädd då? Jovisst, det urartade snabbt till en kollektiv kräkning över ”shariachauffören”. Varefter det framkom att han kanske inte alls hade haft religiösa motiv. Slutligen framstod det som oerhört märkligt att ingen reporter lyckades ta reda på vad det hela i så fall egentligen handlade om.

Ibland får man intrycket att innan sociala medier fanns var de vanliga medierna mycket, mycket bättre, och demokratin också mycket, mycket bättre. Innan redaktionerna ville få klick och delningar var journalistiken saklig, allsidig och konsekvensneutral. 

Hm. Man skulle också kunna tänka sig att sociala medier tvingar journalister att vara noggrannare. Sakfel avslöjas numera nästan omedelbart, till allmän beskådan. Och uppenbart orimliga vinklingar hånas publikt. Incitamentet att skriva sant och relevant har faktiskt ökat.

Det offentliga samtalet har förvisso blivit skrikigare och argare. Men möjligen också lite intressantare, för lite fler?