Styr upp EU-politiken, statsminister Löfven

Cecilia Malmström.
Foto: Robban Andersson

I regeringsförklaringen slog Stefan Löfven fast att "Sverige ska vara en engagerad och konstruktiv medlem av den Europeiska unionen."

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är ord som förpliktigar, men regeringens EU-start har varit svag. Hur "engagerat" är det egentligen att avveckla EU-ministerposten och föra över EU-jobbet till utrikesministern? Och när Socialdemokraterna delade med sig av ordförandeposterna till MP i riksdagen släppte man fram Carl Schlyter, MP:s envisaste EU-motståndare, som ordförande i EU-nämnden.

Socialdemokraternas engagemang måste också ses i ljuset av att man utsåg EU-motståndaren Marita Ulvskog till toppkandidat i årets EU-val.

När EU-parlamentet i går röstade om Jean-Claude Junckers nya EU-kommission, visade det sig att en majoritet av regeringspartiernas EU-parlamentariker faktiskt röstade mot den nya kommissionen. Där rök ännu en del av regeringens trovärdighet som EU-engagerad.

Såväl MP:s ledamöter som Anna Hedh (S) motiverade sitt motstånd med hänvisning till den dåliga jämställdheten i Junckers kommission: endast en tredjedel av kommissionärerna är kvinnor. Men det är ju medlemsstaterna som nominerar sina kandidater till kommissionen. Skulle Juncker ha haft ett kvoteringsverktyg i sin hand hade det varit ett stort steg mot större överstatlighet. Det är något som miljöpartister och Hedh annars starkt brukar ogilla.

I praktiken var omröstningen en ren formalitet eftersom Juncker sett till att få stöd av de stora partigrupperna i EU-parlamentet, hans egen - konservativa EPP - och socialdemokratiska S&D.

Som en del i uppgörelsen med EU-parlamentarikerna kommer Juncker placera en överrock på handelskommissionär Cecilia Malmström. Hon ska ansvara för EU:s frihandelsförhandlingar, inte minst med USA, där den kontroversiella investeringsklausulen i TTIP ska avhandlas. Juncker informerade parlamentet om att det är hans förste vice ordförande, socialdemokraten Frans Timmermans, som avgör om det blir någon investerings- klausul i ett eventuellt frihandelsavtal.

Det innebär att Juncker försvagar Malmströms förhandlingsmandat med amerikanarna. Stackars Malmström som oförskyllt får lida för Junckers maktspel.

Statsminister Löfven kliver i dag ombord på planet till Bryssel för sitt första riktiga EU-toppmöte. Uppgiften för stats- och regeringscheferna är att försöka enas om unionens klimat- och miljömål fram till 2030. Ett slags träningsmatch inför det stora klimattoppmötet i Paris nästa år.

Regeringens linje inför EU-toppmötet har inte direkt varit spikrak. Finansminister Magdalena Andersson sade att EU:s klimatutsläpp ska minska med minst 40 procent, medan miljöminister Åsa Romson klämt i med 50 procent. Till sist blev det en kompromiss när utrikesminister Margot Wallström förklarade att målet var 50 procent, men att Sverige ändå kan acceptera ett lägre mål.

Risken är annars att det blir som vanligt i Bryssel, eller i en svensk regeringsförhandling. Ett gäng politiker träter om ambitiösa klimatmål i framtiden, men avstår från att fatta de nödvändiga och skarpa beslut som krävs i dag.