EU tycks äntligen vara redo att införa ett förbud mot att importera rysk olja. Under onsdagen föreslog EU-kommissionen ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland där ett oljeembargo var huvudnumret. Köp av råolja ska fasas ut inom sex månader, och vid årets slut ska det även vara stopp för raffinerade produkter såsom bensin.
Det vore en stor framgång om de 27 medlemsländerna kan enas om ett sådant importstopp. Att Europa har varit med och finansierat Rysslands anfallskrig i Ukraina genom sitt beroende av rysk gas och olja är en skamfläck, som kommer att bli svår att tvätta bort.
Att fokusera på oljan är dessutom rätt tänkt. Den ger större intäkter till den ryska statskassan än naturgasen, och den är dessutom mycket lättare att byta ut. Att bygga nya terminaler som kan ta emot flytande gas (LNG) är en betydligt mer komplicerad process för djupt gasberoende länder som Tyskland.
Men redan dagens sanktioner biter ordentligt. Det menar Anders Åslund, specialist på politisk ekonomi i Ryssland, Ukraina och Östeuropa, som i dagarna är på Sverigebesök i samarbete med tankesmedjan Frivärld. Han beskriver de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland som ”oerhört effektiva”, och spår att de tillsammans med förlusterna i Ukrainakriget kommer att leda till en snar kollaps för Putinregimen.
Det är framför allt bristen på insatsvaror som börjar bli kritisk. De två största stridsvagnstillverkarna står stilla. Detsamma gäller produktionen av bilar och missiler. Dessutom råder det brist på hygienartiklar och papper.
Sanktionerna är dessutom självförstärkande. Kinesiska Huawei avvecklar exempelvis sina affärer i Ryssland av rädsla för att råka ut för amerikanska bestraffningar. Försäkringsbolag drar sig ur, eftersom riskerna anses för stora och så vidare.
Det är en oerhört hoppingivande utveckling. Marken verkar rämna under Vladimir Putin. ”Ukraina vinner det här kriget och det går snabbare än någon hade kunnat föreställa sig”, slår Åslund fast under en pressfrukost. Han drar paralleller till det rysk-japanska kriget, som ledde fram till den ryska revolutionen 1905, samt till Sovjetunionens kollaps 1991.
Ett nytt historiskt kapitel kan vara på väg att skrivas. Omvärlden bör redan nu börja förbereda sig för ett scenario där Putin inte längre har makten i Kreml.
Men den närmaste tiden lär bli farlig. Putin kan mycket väl välja att trappa upp kriget på ett eller annat sätt, i värsta fall med massförstörelsevapen eller försök att dra in Nato i kriget. Risken är överhängande att det blir värre innan det blir bättre.
Omvärlden behöver öka pressen på Kreml ytterligare. USA och EU måste fortsätta att förse Ukraina med de vapen och pengar som landet behöver för att vinna kriget. Och Europa måste sluta att fylla på den ryska krigskassan.