Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strunta i KD, förläng skolplikten med ett år

Foto: Lasse Noerbaek

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kristdemokraterna har inte bara ett katastrofalt läge i opinionen. Partiet har också ett imageproblem som regeringens ständige nej-sägare. Båda sakerna hör förstås ihop.

Det finns dock ett KD-motstånd som inte är speciellt känt. Göran Hägglund pratar inte om det, och någon offensiv från partiledningen är inte att vänta. En orsak är att partiets nej till en tioårig grundskola knappast är en väljarmagnet utan tilltalar de krympande familjekonservativa delarna av partiet. De som absolut inte vill ha någon utvidgad skolplikt.

Men det spelar ingen roll att KD även här agerar bromskloss; Svenska elever kommer ändå att i en nära framtid att gå tio år i grundskolan.

Orsaken är en överväldigande riksdagsmajoritet. M, C och FP vill att det som byråkraterna indoktrinerat folket att säga - sexårsverksamheten - integreras fullständigt i grundskolan och blir obligatorisk. Socialdemokraterna har ändrat sig och är sedan Mona Sahlins tid inne på samma spår.

Frågan är bara: vad väntar egentligen Fredrik Reinfeldt på? Handlar det om en rädsla för allianssamarbetet eftersom Göran Hägglund skulle få sätta på sig förlorarmössan igen?

En möjlighet är att ta omvägen via riksdagen. Så vad väntar då majoriteten i utbildningsutskottet på? Det är bara beställa en utredning från departementet och Jan Björklund.

I dag går 95 procent av Sveriges sexåringar i förskoleklass. Bland de flesta föräldrar upplevs det som om deras barn har börjat skolan, och det skulle kunna hävdas att verksamheten redan är en naturlig del av grundskolan. Men kvalitén varierar från skola och i vilken kommun man bor i. Ambitionsnivån varierar förstås också bland pedagogerna.


Expertgruppen för offentliga studier, ESO, slog nyligen i en rapport ett slag för obligatoriska förskoleklasser. Förskolan skulle då i betydligt högre grad förbereda barn för senare studier. Vidare borde förskolan få möjlighet att testa varje barns prestation, framhåller rapportförfattarna. Det skulle då bli enklare att sätta in stöd för barn med olika inlärningsproblem och fler skulle få en bättre start i skollivet. Och staten skulle plötsligt få verktyg att kontrollera kvaliteten.

Ja, eller hur Göran Hägglund, visst är det en underbar tanke att den svenska skolan faktisk kan bli mer jämlikar och bättre på att utjämna livschanser!

Barns nyfikenhet och vilja att lära sig i unga år måste bättre tas tillvara. Med en tioårig grundskola kommer rimligen betydligt fler elever att kunna lämna med godkända betyg.

Jan Björklund har hållit ett högt reformtempo, och det finns mycket som talar för att skolan måste få tid att hämta andan. Men det är ingen ursäkt för att förhala beslutet om en tioårig skola och det finns en klar pedagogisk poäng att låta de kommuner som vill gå före. Man kan alltid lära av andra.

Kristdemokraterna borde sätta barnens bästa före den upplevda partinyttan.