Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Strandhäll tror sig ha magiska guldbyxor

Annika Strandhäll gläds åt fotbollsframgångar, men sörjer att föräldradagar inte används. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: Försäkringskassan

De 90 så kallade 180-kronorsdagarna i föräldraförsäkringen bör bli fullbetalda, anser socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Men magiska guldbyxor finns bara i sagorna. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Bara tre av tio föräldrar med barn födda 2010 har tagit ut alla dagar med föräldrapenning de har rätt till. I snitt brinner 33 dagar inne, enligt en analys som Försäkringskassan presenterade i juni.

Det innebär att staten sluppit utbetalningar på sammanlagt 1,4 miljarder kronor. 

Av de avstådda dagarna är 19 på lägstanivån, det vill säga de 90 dagar som ger alla 180 kronor. 14 dagar kommer från 13-månaderspotten där ersättningen från försäkringen är nära 80 procent av lönen, dock max 989 kronor om dagen. Den förälder som inte haft någon inkomst får 250 kronor under den perioden.

Strandhäll vill bara ha fullbetalda föräldrapenningdagar

I juli ändras försäkringen så att också bonusföräldrar ska kunna ta ledigt för partners barn. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger i SvD att rätten bör utvidgas till mor- och farföräldrar. Men inte bara det. Hon vill att alla dagar i föräldraförsäkringen ska vara fullbetalda, och lika många som i dag.

”Många familjer utnyttjar inte ersättningen på lägstanivå, en stor del av de dagarna brinner inne”, motiverar Strandhäll.

Om ett sådant förslag genomförs kostar det staten ett antal miljarder kronor. Och det ovanpå den ”familjevecka” som Socialdemokraterna vill införa. Vallöftet var fem extra lediga dagar var om året för föräldrar med barn mellan fyra och sexton år, tio dagar för ensamstående. I januariöverenskommelsen prutade C och L ner veckan till tre dagar.

Den direkta budgeteffekten för staten för tre familjedagar blir drygt tre miljarder kronor. Men så tillkommer alla samhällsförluster: eleverna som får färre lektioner med legitimerade lärare, vårdavdelningarna som får större sjuksköterskebrist, brottsoffren som får vänta ännu längre på polisutredningar - om det alls blir några.

På nästan alla arbetsplatser ökar stressen ett litet snäpp till, för ofta tar man inte in vikarier för att någon är borta en dag eller två.

Familjeveckan uselt vallöfte av Socialdemokraterna

Familjeveckan är en befängd idé i ett Sverige där många offentliga verksamheter saknar såväl kvalificerad personal som pengar. Där polisen behöver förstärkas för att snabbare kunna utreda brott, inte minst de som begås av unga gängkriminella. Där domstolarna måste ha mer resurser för att målen inte ska läggas på hög. 

Också den yttre tryggheten - försvaret - måste bli bättre. 

Försvarsberedningen kom fram till att anslaget måste höjas från 64 miljarder kronor år 2021 till 84 miljarder kronor 2025. När regeringen vägrade garantera detta hoppade allianspartierna av.

I vår tid av skjutningar och rån torde också barnfamiljer anse att trygghet på gatorna går före inkomsttrygghet vid allt längre ledigheter. 

I stället för att beklaga att föräldradagar brinner inne borde socialförsäkringsministern välkomna det. Det sparar både pengar och personal. Låt hälsan tiga still.

 

Läs också:

Flerbarnstillägget är ett förklätt vårdnadsbidrag 

Lämna inte Flen och Filipstad i sticket