Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strandhäll sparkar henne för att hon gjort sitt jobb

Ann-Marie Begler och Annika Strandhäll när Begler utsågs till generaldirektör för Försäkringskassan 2015. Nu har hon fått sparken – för att hon följde Strandhälls order.

Annika Strandhäll offrar en skicklig generaldirektör för att slippa ta ansvar för sin egen politik.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) fick precis vad hon bad om från Försäkringskassan – sjunkande sjuktal och bättre kontroll. Men eftersom det snart är val är det en belastning för S att generaldirektören har följt ministerns order. Därför fick Ann-Marie Begler oceremoniellt sparken vid en presskonferens under fredagen.

Hyckleriet är bländande. 

När regeringen utsåg Begler till generaldirektör 2015 introducerades hon av Annika Strandhäll med orden: ”En av våra största politiska utmaningar är de stigande ohälsotalen. Att bryta utvecklingen är en av regeringens mest prioriterade frågor.” Beglers uppdrag var med andra ord glasklart redan från början.

Och uppdraget har inte förändrats. I regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan för 2018 står det att den ska bidra till att sjukfrånvaron "ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå” och ”verka för att sjukpenningtalet i december 2020 inte överstiger 9,0 dagar”.

S tuffare sjukförsäkring

Sjuktalen sjunker, trots att regeringen avskaffade den bortre parentesen i sjukförsäkringen 2016. På papperet ser Socialdemokraternas sjukförsäkring mer generös ut än de borgerligas. Men genom att styra Försäkringskassan till hårdare bedömningar har regeringen i praktiken gjort det svårare att bli sjukskriven. 

Det var nödvändigt att strama åt – 2015 hade sjukpenningtalet ökat med 70 procent på fem år. Dessutom har ett omfattande fusk med assistansersättningen avslöjats, där kriminella ligor hållit funktionshindrade som gisslan för att kunna dränera Försäkringskassan på miljoner.

Under Beglers ledning har Försäkringskassan vid flera tillfällen larmat om att regelverken fungerar dåligt. Ändrade regler krävs både för att komma åt fusket, och för att motverka en praxis som blir alltför hård mot enskilda brukare. När en dom ändrade praxis för assistenters väntetid – vilket ledde till att många funktionshindrade beviljades färre timmars assistans – var det Begler som bad regeringen att ändra reglerna. 

Ann-Marie Begler är valrörelsens första offer

Ann-Marie Begler verkar ha varit en samvetsgrann och skicklig statstjänsteman, som har utfört sitt uppdrag i enlighet med regeringens instruktioner. Begler verkar dessutom ha varit en uppskattad chef. Men snart är det val, och nu gör Strandhäll en helomvändning: Bort med Begler och tuffa regler, in med en ny generaldirektör och fokus på ”stöd till individen”. Det handlar mindre om att sjukförsäkringen ska fungera, och mer om att S vill vinna val.

Annika Strandhäll kastar helt skamlöst en duktig statstjänsteman på skräphögen för att slippa ta ansvar för den politik hon själv har fört. 

Sådant partitaktiserande skadar landet. Varför ska dugligt folk vilja bli generaldirektörer framöver, om detta är tacken för väl utfört arbete?


Läs också: Annika Strandhäll hycklar om Försäkringskassan 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om Liberalernas kris.