Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Straffa Putin för kidnappningarna

Bortförda. Ukrainska barn som har förts från Donetsk äter i ett läger i Rostov, Ryssland. Tusentals barn har förts till Ryssland för att adopteras av ryska familjer.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president, Vladimir Putin, har ändrat regelverket för att göra det lättare för ryssar att adoptera ukrainska barn – och svårare för ukrainska familjer att få tillbaka dem.
Foto: VITALIY BELOUSOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har kidnappat närmare 8 000 ukrainska barn – som nu ska adopteras av ryska familjer. Det är en folkutbytespolitik som påminner om sovjetiska övergrepp. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Strax innan ukrainska armén återtog staden Cherson körde ryska soldater in en buss på gården till barnhemmet. Femton ukrainska barn beordrades att packa sina saker – för att ”åka på semester på Krim”. Men alla förstod att det var något annat som väntade och barnen grät när de fördes bort (SR 4/12). 

Sedan kriget började har ryska soldater deporterat tusentals ukrainska barn till Ryssland – omkring 8 000, enligt ukrainska myndigheter. 

Ryssland har fört bort barn utan deras eller vårdnadshavarnas medgivande, matat dem med lögner om att deras föräldrar inte vill ha dem, använt dem i propagandan, adopterat bort dem till ryska familjer och gett dem ryskt medborgarskap. Det visar en stor granskning från nyhetsbyrån AP, som bekräftar vad bland annat FN varnat för.

Detta är inte enskilda tragedier som skett i krigets förvirring. Det är krigsbrott – och en genomtänkt politik som har beordrats från Kreml. Rysk lag förbjuder internationella adoptioner, men i maj lät Putin ändra regelverket för att göra det enklare för ryska par att adoptera ukrainska barn och svårare för ukrainska familjer att återförenas. 

Att kidnappa och adoptera bort barn till en annan folkgrupp kan vara en del i etnisk rensning. Det är ett effektivt sätt att klippa av nästa generations band till sin familj, sitt land, sin kultur och sitt språk. Dessutom finns en risk att pojkarna snart skickas tillbaka – som kanonmat i den ryska armén. 

Nu fylls ryska barnhem med ukrainska barn, som sätts i ”patriotisk skola” för att lära sig att älska sina kidnappare

Fler än tusen barn från Mariupol har skickats till Sibirien, enligt ukrainska utrikesdepartementet. Det är en obehaglig påminnelse om hur hela minoritetsgrupper tvångsförflyttades till Sibirien och Centralasien under Stalintiden. 

Nu fylls ryska barnhem med ukrainska barn, som sätts i ”patriotisk skola” för att lära sig att älska sina kidnappare. Ryska myndigheter har upprättat listor över lämpliga ryska adoptivfamiljer och erbjuder dem pengar för varje ukrainskt barn som blir rysk medborgare. Det finns till och med en hotline som ryska par kan ringa om de vill adoptera barn från Donbass. 

Denna storskaliga kidnappningsoperation är ett krigsbrott. Det borde få konsekvenser för alla involverade – från Putin och hans hantlangare i Kreml, till soldaterna som utför ordern och ryssarna som adopterar stulna barn. 

Utsikterna att Putin ska straffas för sina krigsbrott i Haag är små. Ryssland har aldrig accepterat Internationella brottsmålsdomstolens jurisdiktion över ryska medborgare, och sannolikheten att man kan driva igenom en resolution om en särskild tribunal för angreppskriget i Ukraina i FN:s generalförsamling är försvinnande liten. 

Folkrättsprofessor Mark Klamberg är en av dem som föreslagit en annan lösning: en hybridtribunal i Ukraina, med stöd från Europarådet. Det är värt ett försök.

Rysslands övergrepp mot ukrainska barn måste stoppas. Folkutbytespolitiken ska inte lyckas.