Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Straffa hot mot politiker hårdare

Det är vedervärdigt att Mona Sahlin fortfarande måste ha livvaktsskydd, trots att det är mer än fem år sedan hon lämnade partipolitiken.
Foto: Olle Sporrong
Uppsalapolitikern Alexander Bengtsson (M) attackerades av en man med kniv i hemmet. Attacken utreds också som hatbrott.

Hot och våld mot politiker måste straffas hårdare. Dessa angrepp på folkvalda är också angrepp på vår demokrati.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alexander Bengtsson är en moderat politiker i Uppsala som under lång tid har levt med dödshot. Nu har han knivskurits i magen i sitt eget hem. Skadan är lindrig, men det kunde ha blivit betydligt värre efter det att han öppnat sin dörr för en okänd man.

När Bengtsson i egenskap av Muf-politiker för några år sedan argumenterade för öppna gränser och ett moskébygge fick han ta emot allvarliga hot från högerextremister och nynazister.

Kort sagt: Bengtsson vet hur det är att leva med en allvarlig hotbild mot sig.

Hot och attacker är givetvis allvarliga brott oavsett vem som drabbas, men när det drabbar politiker är det också ett hot mot demokratin.

Teknikutvecklingen och mångfalden av sociala medier har inneburit att en daglig dos av näthat ingår i många politikers vardag. Vissa politiker har en arbetsmiljö som skulle få ett skyddsombud att genast försöka stänga arbetsplatsen.

Den hotfulla miljön gör det också svårare att rekrytera dugliga politiker. Dessutom riskerar det att uppstå en olycklig selektering där endast människor med förmågan att vifta bort olika obehagligheter hamnar på valsedeln. Eller bleka politiker som inte väcker några som helst känslor.

Det är knappast förvånande att det är sverige-demokrater som i olika undersökningar toppar listan över mest upplevda hot i förhållande till partistorlek. Vittnesmål från avhoppade SD-politiker förstärker den bilden. Våldsbejakande vänsterextremister tvekar inte heller att gå från ord till handling.

Vi lever trots i ett land där både en utrikesminister och en statsminister har blivit mördade. Hatet och hoten mot Olof Palme var starka på sin tid. Och det är vedervärdigt att Mona Sahlin fortfarande måste ha livvaktsskydd, trots att det är mer än fem år sedan hon lämnade partipolitiken.

Påföljderna för en person som attackerar en partiledare med en tårta är i dag skrämmande låga och inskränker sig till några dagsböter. Straffen måste absolut skärpas.

Det har nu gått tio år sedan en statlig utredning föreslog särskilda och skärpta påföljder för brott mot politiker "eller hans eller hennes närstående på grund av förtroendeuppdraget." Tio år utan att något har hänt i riksdagen. Vägran att lagstifta har motiverats med att det inte lämpligt att särbehandla politiker.

Argumentet haltar betydligt. Varför har vi då särskilda brottsrubriceringar som "våld mot tjänsteman" och "högmålsbrott".

Varför ska straffvärdet vara högre vid en attack mot en icke folkvald kung än mot statsminister Stefan Löfven?

Tala om särbehandling.

Justitieminister Morgan Johansson kan plocka fram den tio år gamla utredningen och be tjänstemännen att skriva ett lagförslag. Det är demokratin och förtroendeuppdraget som absolut måste särbehandlas.

'' Det är fruktansvärt att Mona Sahlin fortfarande måste ha livvaktsskydd