Stötta Taiwan genom att stå upp för Ukraina

Bara ryktet om att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, skulle besöka Taiwan fick Kina att gå i taket.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
En taleskvinna för kinesiska UD meddelade att ”det kinesiska folkets befrielsearmé” aldrig kommer att stå passiv.
Foto: MARK R. CRISTINO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bara ryktet om att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, skulle besöka Taiwan fick Kina att gå i taket.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I måndags meddelade en taleskvinna för Kinas utrikesdepartement följande: ”Det kinesiska folkets befrielsearmé kommer aldrig att stå passiv och titta på. Kina kommer att svara bestämt och kraftfullt för att försvara sin suveränitet och sin territoriella integritet.”

Reaktionen påminner om Kremls uppochnervända världsbild. Peking utmålar sig självt som under attack när det i själva verket är Kina som hotar det demokratiska Taiwans suveränitet. 

Temperaturen mellan Kina och USA har nu ökat radikalt. Detta i ett läge då regimen i Peking redan är stressad. Man krigar mot covid och snart stundar kommunistpartiets kongress där Xi Jinping förväntas erövra en unik tredje mandatperiod som Kinas ledare.  

Det är oroande. Men det är likafullt rätt och viktigt att Väst visar solidaritet med Taiwan – i synnerhet som Kina alltmer aggressivt har hotat den blomstrande lilla demokratin. Otaliga kinesiska stridsflygplan har kränkt Taiwans försvarszon det senaste året. Förra veckan genomfördes kinesiska militärövningar i området och nya krigsspel annonserades plötsligt denna vecka. 

I USA har militär och diplomater avrått Nancy Pelosi från Taiwanbesöket. Och Joe Biden har ringt upp och meddelat Xi Jinping att han inte kan förbjuda en representant för kongressen att besöka Taiwan, även om han skulle vilja.

Dessa mixade budskap passar väl in i USA:s medvetet luddiga Taiwan-politik. Man vill inte att Peking ska veta var man har USA. 

Om Ukraina helt hade lämnats åt sitt öde, eller med lätthet invaderats av Putin, hade stor lycka förstås utbrutit i Peking.

Sedan har Joe Biden flera gånger sagt tydligt att USA tänker svara militärt om Kina invaderar. Men då har Vita huset ryckt ut och försäkrat att USA:s Kinapolitik ligger fast. Det säger man även nu. 

Luddigheten kallas ”strategisk tvetydighet”. Men ett praktiskt sätt för USA och Väst att avskräcka Kina är att vara otvetydig i stödet för – Ukraina. 

Parallellerna mellan Rysslands aggression mot Ukraina, som ses som en förlupen del av Ryssland, och Kinas anspråk på Taiwan, är tydliga. 

Om Ukraina helt hade lämnats åt sitt öde, eller med lätthet invaderats av Putin, hade stor lycka förstås utbrutit i Peking. Att Ukraina i stället har kämpat så heroiskt, och kostat Ryssland så mycket – med hjälp av vapen och stöd från Väst – innebär en bister läxa.

Samma sak gäller USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland. Det borde vara uppenbart för Kina att Väst faktiskt är villigt att göra uppoffringar för att straffa krigiska imperialister.   

Men det gäller att vi håller ut. Ryssland och Kina tänker i långa cykler och hoppas kunna kapitalisera på USA:s och EU:s (demokratiska) ombytlighet. Vi måste visa Kina och Taiwan att vi orkar framhärda. 

Och vi måste framhärda. Om Väst faller till föga I Europa ökar risken att vi går in i en mörk tid av nyimperialism globalt.