Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storstäda lagboken – här är reglerna som borde ryka

Är detta en varghybrid eller varglik hund? Det tvistar ägaren Detlef Herche om med länsstyrelsen i Dalarna.Foto: Privat / Privat
Spontandans – ett litet salsasteg från droger, vapenbrott och misshandel? Danstillståndskravet är förlegat och bör avskaffas.
Justitieminister Morgan Johansson (S) borde lyssna till Liberala ungdomsförbundet.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Vad har spontandans, modersmjölkersättning och varglika hundar gemensamt? De är alla överdrivet hårt reglerade.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En restaurangägare i Härjedalen har hamnat i trångmål, rapporterar P4 Jämtland. Han står åtalad för brott mot ordningslagen efter att ha anordnat dans i sin restaurang utan tillstånd. (Märk väl att dansen skedde före coronaepidemin – i den nu helt främmande tid då folk vågade komma varandra nära nog för att bjuda upp till en svängom.)

Restaurangägaren har otur. Redan 2015 röstade riksdagen för att skrota det urtida danstillståndskravet – men regeringen har visat sig ovillig. Dansförbudet innebär att den restaurang- eller pubägare som inte stoppar sina gäster från att röra sig i takt med musiken riskerar att bli av med serveringstillståndet. För att få danstillstånd måste man ansöka hos polisen och betala en avgift. Det är inte alla små kvarterskrogar som har tid och råd med byråkratin.

Lagar som Sverige klarar sig bättre utan rör allt ifrån tillståndskrav för danser och loppisar, till förbudet mot att cykla utan en hand på styret.

Regeringens utredare föreslog dock vissa lättnader för just mindre restauranger, men ville inte ta bort danstillståndskravet rakt av. I promemorian skriver hon att det vid danstillställningar ”ofta förekommer problematik i form av alkohol- och drogpåverkan, konfrontationer mellan människor och våldsbrott, vapeninnehav med mera”. Men då är det väl överservering av alkohol, eller narkotika- och vapenbrott som är problemet och inte huruvida folk dansar i närheten? Allt detta är ju redan hårt reglerat – med rätta.

Danstillståndskravet är ett exempel på en lag som borde skrotas. I juni presenterade Liberala ungdomsförbundet en rapport där tio lagar som Sverige klarar sig bättre utan finns listade. De rör allt ifrån tillståndskrav för danser och loppisar, till förbudet mot att cykla utan en hand på styret. 

Vissa av lagarna är exempel på närmast parodiskt pekpinneri – som förbudet mot att marknadsföra bröstmjölksersättning utan att i reklamen lyfta fram amningens överlägsenhet.

Ett annat exempel på när lagstiftaren i sin iver att komma åt ett problem lagstiftar dubbelt rör varglika hundar.

Regeringen borde lyssna på Liberala ungdomsförbundet och göra en storstädning av lagboken.

Det finns goda skäl att inte tillåta människor att hålla sig med varg som husdjur. Exempelvis att det är ett mycket intelligent och farligt rovdjur, som inte mår särskilt bra i fångenskap. Därför är det förbjudet att äga en varg, eller en hybrid som är en korsning mellan hund och varg i fyra generationer bakåt. Det fick för övrigt en man i Dalarna känna på, när han i juli efter DNA-test beordrades att avliva de två djur som han hävdar är amerikanska varghundar (SVT 19/7).

Men varför finns det också ett specifikt förbud mot att annonsera att en hund som ska säljas är en varg? Den som försöker marknadsföra en hund som något annat än en hund borde väl kunna åka dit för falsk marknadsföring. 

Regeringen borde lyssna på Liberala ungdomsförbundet och göra en storstädning av lagboken. Lagstiftning ska vara effektiv och begriplig. Annars är risken att allmänhetens förtroende urholkas.

Dubbla förbud, likt dubbelmoral, är inte dubbelt så bra.