Varning för vägpirater. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENVarning för vägpirater. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Varning för vägpirater.  Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Varning för vägpirater. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENVarning för vägpirater. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Varning för vägpirater.  Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Stoppa stöldligornas Sverigeturnéer

Publicerad

Sverige ska inte vara ett himmelrike för internationella kriminella nätverk. Fri rörlighet får inte vara fri kriminalitet. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Det är rena skämtet.” Så beskriver Anders Burén, kriminalkommissarie i Stockholm, svängdörren för internationella kriminella nätverk i Sverige (Gefle Dagblad 28/6). 

I en rad artiklar har Gefle Dagblad granskat de utländska stöldligor som står för en allt större del av kriminaliteten i Sverige. De kommer framför allt från Baltikum och Östeuropa; Litauen, Estland, Rumänien, Polen och Bulgarien. Ligorna begår upp till hälften av bostadsinbrotten i Sverige. 

Utländska stöldligor vanligare i Sverige 

De vet precis vad de ska stjäla och hur de ska göra det. Olika ligor har olika specialiteter. Vissa stjäl båtmotorer eller bildelar. Andra tar guld eller smycken. Verksamheten är högst professionaliserad. Vissa av dem kommer till och med beredda med färdiga postavier som de använder för att skicka hem stöldgodset. 

Det finns även ligor som riktar in sig på särskilt grymma brott: åldringsrån. De har en rad olika trick för att lura pengar av äldre. Vissa tar sig in i bostaden genom att låtsas tillhöra exempelvis hemtjänst eller reparationsservice. Bara för några veckor sen blev tre personer i 80-årsåldern rånade i sina hem av några som utgav sig för att vara tv-reparatörer (Sydsvenskan 6/6). 

Vägpiraterna är en annan del av den gränsöverskridande brottsligheten. Under sommaren är det högsäsong. Så sent som på torsdagen omringades en man i Säffle av vägpirater. Samma sak skedde på onsdagen. 

Vägpiraternas högsäsong 

Varför åker många kriminella hit? För att de är rationella. Sverige är rena rama paradiset för de internationella stöldligorna. Den fria rörligheten har gjort att det är enkelt att ta sig hit. De kan tjäna gott om pengar i Sverige; enligt polisen stjäl utländska ligor för flera miljarder kronor per år. 

Ytterligare ett skäl till att många kriminella väljer Sverige är att det är enkelt att begå brott här. Sannolikheten att de tas av polisen eller tullen är liten. Om de, mot förmodan, skulle åka fast är det milda straff som gäller. Om de har tur kan de komma undan med villkorlig dom. I vårt grannland Finland är straffen hårdare, vilket gör att de drar sig för att åka dit. 

Utvisning måste bli lättare 

Sverige ska inte vara ett attraktivt resmål för utländska stöldligor. Först och främst måste det bli lättare att kunna döma sådana som begår brott till utvisning. Ett annat viktigt steg är att ge tullen större befogenheter. Det är svårt för de att göra så mycket mer än att störa verksamheten. ”Vi kan inte göra någonting egentligen”, säger Jonas Karlsson på enheten för Nationell Samordning vid tullen (28/6). Tullen borde ha möjligheten att frihetsberöva personer som de misstänker är i färd med att föra stöldgods ut ur landet.

Det ska inte vara skrattretande enkelt att åka på stöldturné i Sverige. 

Läs också:

Utvisa ligorna som rånar äldre och stjäl  

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag