Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppa stöldligornas Sverigeturnéer

Varning för vägpirater. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Varning för vägpirater. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Sverige ska inte vara ett himmelrike för internationella kriminella nätverk. Fri rörlighet får inte vara fri kriminalitet. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Det är rena skämtet.” Så beskriver Anders Burén, kriminalkommissarie i Stockholm, svängdörren för internationella kriminella nätverk i Sverige (Gefle Dagblad 28/6). 

I en rad artiklar har Gefle Dagblad granskat de utländska stöldligor som står för en allt större del av kriminaliteten i Sverige. De kommer framför allt från Baltikum och Östeuropa; Litauen, Estland, Rumänien, Polen och Bulgarien. Ligorna begår upp till hälften av bostadsinbrotten i Sverige. 

Utländska stöldligor vanligare i Sverige 

De vet precis vad de ska stjäla och hur de ska göra det. Olika ligor har olika specialiteter. Vissa stjäl båtmotorer eller bildelar. Andra tar guld eller smycken. Verksamheten är högst professionaliserad. Vissa av dem kommer till och med beredda med färdiga postavier som de använder för att skicka hem stöldgodset. 

Det finns även ligor som riktar in sig på särskilt grymma brott: åldringsrån. De har en rad olika trick för att lura pengar av äldre. Vissa tar sig in i bostaden genom att låtsas tillhöra exempelvis hemtjänst eller reparationsservice. Bara för några veckor sen blev tre personer i 80-årsåldern rånade i sina hem av några som utgav sig för att vara tv-reparatörer (Sydsvenskan 6/6). 

Vägpiraterna är en annan del av den gränsöverskridande brottsligheten. Under sommaren är det högsäsong. Så sent som på torsdagen omringades en man i Säffle av vägpirater. Samma sak skedde på onsdagen. 

Vägpiraternas högsäsong 

Varför åker många kriminella hit? För att de är rationella. Sverige är rena rama paradiset för de internationella stöldligorna. Den fria rörligheten har gjort att det är enkelt att ta sig hit. De kan tjäna gott om pengar i Sverige; enligt polisen stjäl utländska ligor för flera miljarder kronor per år. 

Ytterligare ett skäl till att många kriminella väljer Sverige är att det är enkelt att begå brott här. Sannolikheten att de tas av polisen eller tullen är liten. Om de, mot förmodan, skulle åka fast är det milda straff som gäller. Om de har tur kan de komma undan med villkorlig dom. I vårt grannland Finland är straffen hårdare, vilket gör att de drar sig för att åka dit. 

Utvisning måste bli lättare 

Sverige ska inte vara ett attraktivt resmål för utländska stöldligor. Först och främst måste det bli lättare att kunna döma sådana som begår brott till utvisning. Ett annat viktigt steg är att ge tullen större befogenheter. Det är svårt för de att göra så mycket mer än att störa verksamheten. ”Vi kan inte göra någonting egentligen”, säger Jonas Karlsson på enheten för Nationell Samordning vid tullen (28/6). Tullen borde ha möjligheten att frihetsberöva personer som de misstänker är i färd med att föra stöldgods ut ur landet.

Det ska inte vara skrattretande enkelt att åka på stöldturné i Sverige. 

Läs också:

Utvisa ligorna som rånar äldre och stjäl