Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stoppa Reinfeldts bidragsmaximering

Fredrik Reinfeldt gör precis som Göran Persson och låter pengarna han har tjänat gå in i aktiebolaget. Och simsalabim, då har man rätt till fullt avgångsvederlag. Foto: Robert Eklund

Riksdagsledamöterna ska nu få påökt med 1 400 kronor till 62 400 i månaden. De borde tjäna mer. Samtidigt måste Reinfeldts bidragstrixande stoppas.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Riksdagsledamöterna sätter inte sina egna löner, det gör riksdagens arvodesnämnd. Men ledamöterna har beslutsmakten över sina egna pensionsvillkor. Och när riksdagsmajoriteten förra mandatperioden - efter berättigad kritik om livstidspensioner - försämrade villkoren för avgångna ledamöter gjorde man totalt fel.

De sittande ledamöterna får behålla villkoren; endast invalda efter valet 2014 omfattas av de nya och sämre ersättningarna. Riksdagen har därmed delat in sig i ett A- och B-lag. Så brukar de fackliga särintressena uppträda där insiders och deras lönekrav stänger ute arbetsmarknadens outsiders.

Men att vara riksdagsledamot är ingen vanlig anställning. Vi väljer vart fjärde år de folkvalda.

Miljöpartister och vänsterpartister brukar kräva sänkta riksdagslöner. Det brukar låta så här som Lars Ohly skrev i en debattartikel: "Det är problem att politiker beviljas förmåner och arvoden som ligger långt över vad de flesta människor någonsin kan komma i närheten av att tjäna."

 

Med tanke på att riksdagsarvodena har svårt att locka till sig de mest kvalificerade individerna borde de snarare höjas samtidigt som Riksdagen bantas.

Problemet är också politiker som inte lever som de lär. Lars Ohly har haft ett år på sig att återgå till den tjänst vid SJ han varit tjänstledig från, men valt att leva på sin fallskärm.

Riksdagsledamöter och statsråd ska naturligtvis ha sina fallskärmar. De saknar all anställningstrygghet och kan förlora sitt uppdrag över en natt. Men det är stötande när före detta statsministrar utnyttjar luckorna i regelverket.

 

Fredrik Reinfeldt gör precis som Göran Persson och låter pengarna han har tjänat gå in i aktiebolaget. Och simsalabim, då har man rätt till fullt avgångsvederlag! Fredrik Reinfeldt AB har hittills haft intäkter på 2,2 miljoner kronor har SVT kunnat avslöja. Samtidigt har han plockat ut 156 000 kronor i månaden i avgångsvederlag.

Med fingrarna i syltburken försökte Reinfeldt försvara sig med att han har ett "omställningsår" och att "ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp."

Sagt av en person som under sitt politiska liv var fixerad vid att kritisera bidragssamhället.

Reinfeldts företagsbyggande har rimligen inte heller varit förknippat med några större investeringar. Kanske har han köpt sig en ny dator. Det har bolaget råd med.

 

Vi kan inte kräva karantän för avgångna ledande politiker och samtidigt skrota deras fallskärmar. Men vi kan kräva att Reinfeldt och andra lever i enlighet med andemeningen bakom regelverket.

Mycket politisk energi läggs ner på att motverka skatteplanerandet i fåmansbolag, (de så kallade 3:12-reglerna). Politikens insiders vill dock inte ta itu med före detta politikers bidragsmaximering via sina fåmansbolag. Det är sorgligt.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!