Stoppa nu den lettiska censuren

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Den lettiska regeringen har enats om ytterligare ett stenhårt sparpaket. En hårt drabbad befolkning kommer att drabbas ännu hårdare.
Löner för offentliganställda ska sänkas ytterligare och de tidigare så politiskt heliga pensionerna ska också sänkas. Skolor och sjukhus stängs. Tala om stålbad.
Denna skärpning av svältkuren syftar till att försöka blidka IMF, internationella valutafonden, så att lånet på motsvarande omkring 80 miljarder kronor ska fortsätta att betalas ut. Långivare som IMF och Sverige har naturligtvis ett intresse i att se om lettiska politiker lyckas bromsa de galopperande budgetunderskotten.
Men Sverige - och Anders Borg - har samtidigt varit väldigt aktiva när det gäller att försvara den lettiska valutapolitiken. En lettisk devalvering anses utgöra en risk för en lavin av kreditförluster hos de svenska storbanker som deltagit i det lettiska lånepartyt.
Men även den "interna devalvering" Lettland nu försöker sig på kommer att öka kreditförlusterna när låntagarnas inkomster sänks och arbetslösheten ökar. Lettland borde devalvera laten nu; försvaret av laten fördjupar den ekonomiska krisen precis som det svenska kronförsvaret gjorde 1992.
Det lettiska politiska etablissemanget vill till varje pris stoppa en devalvering. Officiellt handlar det om att Lettland vill bli fullvärdig medlem i EMU och då måste valutan hållas någorlunda stabil.
I Lettlands fall finns det också privatekonomiska intressen. Politiker och deras familjer samt inte minst partiernas sponsorer sitter fast med sina lån i euro som skulle bli dramatiskt dyrare vid en devalvering.

Ett offer i det fanatiska latförsvaret är det fria ordet. Vi svenskar var också ganska fanatiska när det begav sig hösten 1992 med 500 procents ränta, men det var och är självklart inte straffbart att ifrågasätta svensk valutapolitik.
I Lettland riskerar man fängelse om man kritiserar latens euroknytning eller publicerar andra "falska nyheter" om Lettlands finansiella system. Detta är en lagstiftning av sovjetisk modell, något det fria Lettland borde ha lämnat kvar på Lenin-statyternas skräphög.
I torsdags kunde Expressen på sidan 4 publicera en artikel av den lettiske ekonomen Dmitrijs Smirnovs. Han greps av den lettiska säkerhetspolisen när han talade klarspråk om den lettiska ekonomin och varnade för banken Parex kommande konkurs.
"Jag har dåliga nyheter för Sverige. Alla pengar som era banker investerat i Lettland kommer att förloras", skrev Smirnovs i Expressen.
Nja, riktigt så illa är det inte. Swedbank lär däremot bli storägare av flashiga stadsjeepar och bostadsrätter med lyxrenoverade kök i centrala Riga.
I stället för att devalvera valutan har Lettland devalverat yttrandefriheten. Om detta har det talats väldigt litet om i Sverige. Anders Borg borde kräva att premiärminister Valdis Dombrovskis skrotar denna inskränkning av yttrandefriheten. Vi ska ju ställa demokratikrav i biståndet.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag