Fredrik Reinfeldt AB gjorde nära 10 miljoner kronor i vinst – samtidigt gick han på bidrag. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Fredrik Reinfeldt AB gjorde nära 10 miljoner kronor i vinst – samtidigt gick han på bidrag. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES

Stoppa fler från att göra som Reinfeldt

Publicerad

Fredrik Reinfeldt AB har ett lysande första bokslut, nära 10 miljoner kronor i vinst. Synd bara att arbetslinjens fader gick på bidrag under tiden.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den som inte tror att ersättnings- och bidragsnivåer påverkar människors beteende bör studera hur avgångna politiker gör och tänka ett varv till.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kunde inte säga "arbetslinjen" ofta nog. Och visst har han arbetat idogt sedan han avgick som ledare för Moderaterna. Han har hållit tal. Han har skrivit memoarerna Halvvägs.

Tidskriften Dagens Opinion har kollat årsredovisningen för Fredrik Reinfeldt AB. Det är ett extralångt år, 10 december 2014 till 31 mars 2016. Under tiden drog han in nästan 13 miljoner kronor, utgifterna stannade vid dryga tre.

Det är bara att gratulera till framgången. Men det hade varit så mycket snyggare om Fredrik Reinfeldt sagt nej till sin inkomstgaranti när han upptäckte hur bra snurr han fick i företaget.

 

Förre socialministern Göran Hägglund har också samlat arbetsinkomster i bolag medan han levt på statsrådspension. Och det är klart, det var den tidigare KD-ledaren Alf Svensson som sa "etik och moral" i varannan mening.

Fenomenet är på inget sätt nytt. Det var en gång en socialdemokratisk statsminister som hette Göran Persson som gjorde på samma vis. Och han hade partikamrater som gjorde likadant.

Det blir förmodligen för bökigt och godtyckligt om Statsrådsarvodesnämnden ska sitta och bedöma ex-ministrars bolag för att avgöra vad som är rimligt vinstsamlande och inte. I den delen är det bara att hoppas på lite högre personlig moral.

 

Men det går att strama åt inkomstgarantin. Det har redan gjorts för de riksdagsledamöter som gör sin första mandatperiod nu. Den som inte blir omvald, eller inte ställer upp igen efter fyra år får 85 procent av arvodet - som nu är 62 400 kronor i månaden - i ett år. Den som suttit åtta år eller mer får omställningsstödet i två år.

För ministrar gäller fortfarande att de som haft taburett i sex år och fyllt 50 år får ersättning fram till 65 år. Beloppet minskas med andra arbetsinkomster. Men inte med aktieutdelningar.

Detta är alldeles för generöst. 1 januari nästa år försämras villkoren för statliga myndighetschefer. Om de haft toppjobbet i minst sex år gäller avgångsersättning i två år; bara de som fyllt 61 år kan få utfyllnad till 65 årsdagen. Avräkning gäller även här.

 

I den goda arbetslinjens namn borde samma åldersgräns införas för statsråd. Sedan kan man tänka sig ett år med full inkomstgaranti - ministerlönen är 130 000 i månaden - och en halvering år två. Därefter ingenting, utom för 61+arna. Då blir det stötande vinstsamlandet i eget bolag automatiskt ett mer begränsat problem.

Ser man saken ur rent skattebetalarperspektiv finns två andra, kompletterande lösningar. Att halvera riksdagen och utse statsministrar som väljer att ha färre deltagare vid regeringssammanträdena.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för ledare och krönikor.

 

Läs även Stoppa Reinfeldts bidragsmaximering.

Läs även Dags att ge en arbetslinje för politiker.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag