Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsen
Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsen

Stoppa biståndet

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Dawit Isaak kommer att friges. Det hävdade Eritreas chargé d'affaires i Sverige Yonas Manna i en intervju i gårdagens Göteborgs-Posten. Med ett förbehåll: "Säkerhetssituationen" måste förbättras först. Det är inget hoppingivande besked. Enligt den svårt paranoida regim diplomat Manna företräder kommer "säkerhetssituationen" förmodligen aldrig vara under kontroll.
Hela den statsapparat president Isaias Afewerki och hans enväldiga parti byggt upp bygger på rädsla för ärkefienden Etiopien. Så överlever regimen. Man försöker appellera till den starka nationskänsla som befrielsekriget byggde upp. Men den har vittrat sönder. Den optimism och glädje som eritreanerna kände vid självständigheten 1991 har försvunnit efter alla år av förtryck och armod. Luften i den vackra huvudstaden Asmara vibrerar av rädsla. Talande nog har president Afewerki flyttat därifrån och bosatt sig på bekvämt avstånd från missnöjet.
Som journalist verkade Dawit Isaak för att den unga nationen skulle kunna leva upp till sina förhoppningar. Han ville att den totalitära staten, efter det senaste kriget mot Etiopien, skulle utvecklas till en demokrati. Det är därför han nu suttit fängslad i över sju år, stämplad som ett hot mot rikets säkerhet.

I fredags bröt Carl Bildt sin långvariga tystnad i fallet Dawit Isaak. Han uttryckte mest tomma fraser i intervjun med Sydsvenska Dagbladet. Bildt borde ha kritiserat EU:s miljardbistånd till Eritrea. Det samma gäller biståndsminister Gunilla Carlsson.
I många år har EU givit generöst bistånd till Eritrea. Eftersom det i princip är omöjligt att spåra pengarna i den slutna staten har det i praktiken rört sig om blanka checkar. Syftet har varit att stärka demokratin, samt att bidra till en lösning på Eritreas gränskonflikt med Etiopien. Inget av målen har uppnåtts. Regimens förtryck av eritreanerna har hårdnat. Eritrea anses numera ha sämst pressfrihet i världen.

Trots att strategin har misslyckats så totalt planerar EU att höja biståndet till Eritrea de kommande åren.
Sverige måste verka för att så inte blir fallet. Så länge regimen håller Dawit Isaak och andra journalister i fångenskap och förtrycker sina medborgare ska den inte få några pengar. I den mån humanitärt bistånd kommer fram till de nödställda kan det vara bra, men ytterst är det Afewerki som utarmat sin befolkning.
EU måste visa att man menar allvar med de krav på mänskliga rättigheter som Eritreas regim så länge kunnat fnysa åt.
I går fick Afewerki för övrigt besök av sin vän och kollega från Sudan, Omar Bashir. Han hade bjudit in den efterlysta krigsförbrytaren för att visa sitt stöd.
EU måste visa att Afewerki inte har unionens.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag