Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stödrösta hellre på Moderaterna än på KD

Moderaterna kan bli tredje största parti - det är illa. Sverige behöver stora, statsbärande partier som M. KD är litet och ansvarslöst. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES & HANNA FRANZéNTT / TT NYHETSBYRÅN

KD är flaxiga, slösaktiga populister. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alla mammor ska få 800 kronor efter förlossningen, lovade KD plötsligt, fem dagar före valet.

Det säger så mycket om detta ansvarslösa lilla parti. 

Ebba Busch Thor motiverar sin "mamma-rehab-check" med att förlossningsskador är en kvinnosjukdom. Med 800 på fickan ska nyblivna mammor kunna "gå till en fysioterapeut eller en personlig tränare".

Ursäkta? Förlossningsskador motverkas genom att förlossnings- och mödravård får adekvata resurser och utvecklar som kompetens: ett ambitiöst och långsiktigt arbete. Drabbade kvinnor har naturligtvis rätt till bästa möjliga eftervård och rehabilitering.

Problemet löses inte av att alla mammor får en slant för att pipa i väg en enstaka gång  till en PT. Förslaget är ren slöspopulism. Men det kommer från ett parti med hög svansföring som lovar att "återupprätta välfärdslöftet". 

Kristdemokraternas ostadiga händer

KD profilerar sig främst i äldrefrågor. I sitt "tal till nationen" i SVT beklagade Ebba Busch Thor bristen på äldreboenden: Det kommer att behövas 20 000 äldreboendeplatser om tio år, sade hon upprört. "Vi har en plan för att bygga bort bristen. Men det är bråttom!"

Det hade varit mindre bråttom om KD hade verkställt sin plan redan år 2006, när de tog över socialdepartementet och äldreministerposten. Liknande löften fanns ju redan då. 

Och Busch Thors darrande tal om sjuka äldre som inte får äldreboendeplats skulle övertyga mer om det inte var så att KD lovar någon form av äldreboende till alla 85-plussare, oavsett behov.

Den väljare som vill överlämna något som helst välfärdssystem i KD:s ostadiga händer är sannerligen inte rädd om hälsan.

Busch Thors ryckiga migrationspolitik

I skeden då opinionssiffrorna vänt nedåt har KD:s desperation tilltagit. Ta bara böneutropen. De bör förbjudas eftersom de "underlättar för dem som vill skapa parallellsamhällen", enligt Busch Thor. 

Icke desto mindre är KD sedan urminnes tider för religiösa friskolor. Hur hänger det ihop? 

Och samtidigt som Busch Thor hötter mot moskéer och dillar argt om svenska värderingar är KD garant för en ohållbar, ryckig migrationspolitik. I fjol krävde KD-ledaren, i tidningen Dagen, att regeringen skulle lätta på den tillfälliga lagen så att "pojkar och unga män som i dag riskerar utvisning till Afghan­istan" skulle få stanna utan asylskäl.

Nu rasar Ebba Busch Thor. Ryckigt, som sagt.

Nu vänder siffrorna uppåt. Det torde till stor del bero på stöd från SD-sympatisörer - och moderater. Det sistnämnda är djupt beklagligt. 

Moderaterna faller i opinionen och riskerar att bli tredjeparti efter S och SD. Det är riktigt illa. En statsminister Ulf Kristerssons legitimitet blir skakigare ju mindre M är. Och det blir svårt för ett vingklippt statsbärande parti att hålla emot C, L och KD, som inte vill ta helhetsansvar men driva igenom kostsamma hjärtefrågor - minns bara vårdnadsbidraget och fastighetsskatten.

Den läxan borde M-sympatisörer tänka över. 

 

Läs också:

Ebba Busch Thor är farligt dyr i drift 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!