Kärnkraft är klimatsmart. Foto: Lasse Svensson
Kärnkraft är klimatsmart. Foto: Lasse Svensson

Stefan Löfvens svek i klimatkampen

Publicerad

Stefan Löfven säger att han vill "bidra" i klimatkampen genom att äta mindre kött. Men hans bidrag i praktisk politik i klimatfrågan är betydligt allvarligare.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Något måste ju statsministern ha att komma med i nyhetsflödet från klimatmötet i Paris, förutom löften om framtida svenska klimatpengar. Göran Persson uppvisade också under sin statsministertid ett plötsligt intresse för vad han hade på tallriken. Men det engagemanget gick snabbt över.

Kanske några av de närvarande statscheferna - upplysta om svensk energipolitik - undrar: "Varför avvecklar de där svenskarna klimatsmart kärnkraft?"

Ett budskap från klimatmötet i Paris borde nämligen vara: Nu gäller det att bygga ut kärnkraften globalt för att drastiskt minska fossilberoendet. I detta ligger ingen motsats till nödvändiga satsningar på förnyelsebar energi. Båda behövs.

I egenskap av IF Metall-ordförande var Löfven en kärnkraftsvän. Han förstod betydelsen av detta energislag, inte minst för den elintensiva exportindustrin. Men när Löfven blev partiordförande kände han sig tvungen att rätta in sig i det socialdemokratiska avvecklingsledet. I koalition med Miljöpartiet blev resultatet en höjning av straffskatten på kärnkraft.

Notan för denna effektskatt har bidragit till att Vattenfall och Eon avvecklar fungerande reaktorer i förväg. Det innebär en kapitalförstöring i mångmiljardklassen. Nog kostar det att ha MP i regeringen.

När Sverige drabbas av elbrist, för det kommer vi att göra, så blir det i stället oljekraftverk vi tvingas förlita oss på.

Trots att Stefan Löfven dränkte valrörelsen med sina "ingångsvärden" väljer regeringen att straffbeskatta bort delar av den i princip koldioxidfria elproduktionen. Och det sker innan den blocköverskridande energikommission Löfven önskat har hunnit börja jobba.

Effektskatten är alltså rent klimatfientlig. Fast den gläder förstås antikärnkraftsfundamentalisterna i MP.

 

Fundamentalisterna brukar hävda att kärnkraften inte har någon framtid - att den är dömd att försvinna. Men verkligheten säger något annat. Såväl Finland som Storbritannien bygger ut sin kärnkraft. I Kina tillkommer 28 nya reaktorer, men de är tyvärr alldeles för få och utbyggnadstakten är för låg.

Sedan finns det länder som är på väg att begå sin kärnkraftsdebut i en betydligt mer orolig del av världen och med mer dubiösa motiv. Förenade Arabemiraten har gott om olja, men väljer ändå att satsa på fyra kärnkraftverk som ska vara i drift år 2020. Nyligen ingick Egypten ett avtal med Ryssland för att bekräfta statliga Rusatoms uppdrag att bygga Egyptens första kärnkraftverk. Putin har förstås också politiska syften med exporten av kärnkraftsteknik.

Sverige hade kunnat bidra till att minska Rysslands energimakt. Med ny kärnkraft skulle vi kunna bli en viktig elexportör till de baltiska staterna vars ryska fossilberoende är ett säkerhetspolitiskt dilemma.

Även på andra områden kostar det alltså att ha MP i regeringen.

'' Nu gäller det att bygga ut kärnkraften globalt för att drastiskt minska fossilberoendet.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag