Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfvens svaga ledarskap skadar Sverige

Statsminister Stefan Löfven (S) måste styra sina ministrar. När statsråd öppet driver motstridiga linjer skadas förtroendet för Sverige.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Landet har en regering som saknar roder. Då riskerar man att gå på grund.Foto: E NorthSTAR / Colourbox

Landet har en regering som saknar roder.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Varför sprack försvarsberedningen mitt itu – för första gången någonsin? Enligt ett granskande reportage av DN:s Mikael Holmström grundlades kollapsen vid ett möte mellan ledande socialdemokrater i juni 2018. Försvarsberedningens S-märkte ordförande, Björn von Sydow, och försvarsminister Peter Hultqvist sökte stöd för att öka försvarsanslagen. Finansminister Magdalena Andersson höll emot. 

Och statsminister Stefan Löfven var så pass otydlig att ”av allt att döma tolkar både Magdalena Andersson och Peter Hultqvist mötet som att de fått stöd för sin egen linje”, skriver Holmström.

Därför fortsatte beredningen att – i brett samförstånd – ta fram ett förslag från utgångspunkten att försvarsbudgeten skulle öka med 50 procent år 2025. Först när två månader återstod av beredningens tvååriga arbete kom nya signaler från regeringskansliet. 

En intern maktstrid mellan Hultqvist och Andersson utspelades inför övriga, mycket förvånade, ledamöter. I slutändan vann finansministern. Socialdemokraterna var inte beredda att betala för det försvar de hade beställt – och allianspartierna valde att lämna försvarsberedningen. 

Ansvaret faller tungt på Stefan Löfven

”Breda överenskommelser har ett stort värde i försvars- och säkerhetspolitiken. Det banar vägen för stabilitet [...], såväl inför det svenska folket, som inför utländska aktörer”, hade Peter Hultqvist själv skrivit när försvarsberedningen tillsattes.

Misslyckandet är därmed monumentalt. Ansvaret faller på en man: statsminister Stefan Löfven. Hans oförmåga att styra sina ministrar riskerar att minska förtroendet för svensk säkerhetspolitik i både bundsförvanters och antagonisters ögon.

Statsråd i Löfvens ministär har bråkat öppet förr. Regeringen Löfven I hade knappt tillträtt förrän vice statsminister Åsa Romson (MP) gick ut i medierna och kritiserade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för vargjakten. Sådant beteende borde ha föranlett en reprimand, och en påminnelse om att regeringen fattar beslut gemensamt och därför inte kan driva olika linjer utåt. Men bara ett par månader senare gjorde Romson om precis samma sak – och sade att det var ”pinsamt” att två departement gjorde olika bedömningar. Det sistnämnda hade hon rätt i.

Dragkamp mellan Margot Wallström och Peter Hultqvist 

Då – 2015 – kunde man möjligtvis skylla på att både regeringen och statsministern var nya på jobbet. Men den ursäkten höll inte för ett år sedan, när kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) kallade ett uttalande från kollegan Magdalena Andersson (S) för ”ovärdigt”. 

Ännu allvarligare är den dragkamp mellan försvarsdepartementet och utrikesdepartementet som har utspelat sig sedan 2017, i frågan om en ratificering av FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Utrikesminister Margot Wallström förlorade till slut mot försvarsministern, men först efter en utdragen process som skadat de svenska relationerna med viktiga länder som USA, Storbritannien och Frankrike. 

En regering kan inte driva motstridiga linjer samtidigt, och förvänta sig att komma framåt. Stefan Löfvens svaga ledarskap skadar Sverige.