Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven ute på friarstråt

Foto: Robin Aron

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Göran Perssons besked i valtider lydde: "Vi söker mandat för en socialdemokratisk minoritetsregering". När sedan de borgerliga hade bildat sin allians, förklarade Reinfeldt & Co att idén om en minoritetsregering var föråldrad. Och odemokratisk; en socialdemokratisk minoritetsregering måste ju förhandla med andra partier efter valet - "I slutna rum". Alliansen var som kontrast öppen och pålitlig. Det här är vårt gemensamma manifest som vi kommer att genomföra, sade de. Ni behöver inte köpa grisen i säcken.

Sedan gjorde Sverigedemokraterna dessvärre intåg i riksdagen och alliansen blev en minoritetsregering 2010. Och nu vänder Socialdemokraterna på steken: Det är de borgerliga som har en föråldrad syn - de blockbaserade majoritetsregeringarnas tid är förbi. Det moderna, det ansvarsfulla, är att inse läget: Sverige lär inte få någon naturlig majoritetsregering efter valet. Så regeringsbildaren kan bara kallas ansvarsfull och handlingskraftig om han är beredd att samarbeta med alla partier i riksdagen, utom Sverigedemokraterna.

Ansvar och handlingskraft, det var honnörsorden i Stefan Löfvens och Carin Jämtins artikel på fredagens DN Debatt.


Fredrik Reinfeldts svar på detta är naturligtvis att inget har förändrats; alliansen är fortfarande det öppna, pålitliga alternativet för väljarna. Men hans problem, i rådande opinionsläge, är inte bara att han leder en minoritetsregering. Två allianspartier, Centern och Kristdemokraterna, hovrar dessutom på eller under riksdagsspärren. Även den borgerliga grisen är dold i en sorts säck, kan Socialdemokraterna hävda.

Socialdemokraterna vill få det att se ut som om statsministerkandidaterna Reinfeldt och Löfven har lika stora problem med regeringsfrågan. Så är det förstås inte. Väljarna vet exakt hur de borgerliga tänker gå fram i valet. Löfven vill hålla alla dörrar öppna, från höger till vänster. Det förutsätter inte bara att Miljöpartiet och Vänsterpartiet spelar med, utan att vänsterlutande fraktioner inom S och LO inte blåser till strid. Ett nytt rosornas krig vore förödande för S-ledningen.

Osäkerheten är stor när vi närmar oss valåret. Vi får med största sannolikhet en riksdag med en vågmästare som ingen vill ta i med tång. Och två spillror, relativt sett, av gamla block.


En blocköverskridande regering har den stora nackdelen att SD växer än mer som missnöjesparti. Bättre då att största block formar en minoritetsregering och sedan förlitar sig på hoppande majoriteter. Det förutsätter att alla anständiga partier är konstruktiva och samarbetsvilliga. Det förutsätter också att det mindre blocket släpper fram det större till makten. Reinfeldt har redan sagt att alliansen kommer att göra så. Löfven har hittills inte velat gå med på den principen. Men om alliansen blir större än de rödgröna partierna tillsammans, måste han, MP och V släppa fram en regering Reinfeldt 3.0. Allt annat vore orimligt.