Magdalena Andersson agerade oansvarigt när Socialdemokraterna i november slöt ett avtal med den politiska vilden Amineh Kakabaveh om att stötta det kurdiska självstyret i Syrien. Utrikespolitik ska gynna svenska intressen – inte användas som betalning för att säkra politiska positioner åt det egna partiet.
Men att Socialdemokraterna på tisdagen – inför omröstningen i riksdagen om misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson – valde att offentligen deklarera att man står fast vid uppgörelsen är ännu värre.
Sedan i november har det säkerhetspolitiska läget försämrats kraftigt. Ryssland har invaderat Ukraina. Och som en följd av det anfallskriget har Sverige och Finland bett om att få gå med i försvarsalliansen Nato.
Men ansökningarna blockeras som bekant av Nato-medlemmen Turkiet. En del av det turkiska missnöjet handlar just om Sveriges relationer till olika kurdiska grupperingar.
I detta känsliga läge borde regeringen agera med Sveriges bästa för ögonen. Den tid då landet befinner sig mittemellan den militära alliansfriheten och Natos försvarsgarantier måste minimeras. Sverige kan självklart inte gå med på alla president Erdogans krav – men vi måste vara beredda att kompromissa på vissa punkter.
Priset för de kortsiktiga S-vinsterna riskerar att bli oerhört högt för Sverige.
Men i stället för att tassa försiktigt väljer Socialdemokraterna alltså att upprepa de utrikespolitiska eftergifterna åt Amineh Kakabaveh och därmed i praktiken äventyra Sveriges Nato-ansökan. Denna gång gör man det inte ens för att säkra regeringsmakten – utan för att försvara en kontroversiell justitieminister.
Visst kan man ifrågasätta klokskapen i Sverigedemokraternas initiativ att försöka fälla Morgan Johansson med bara tre månader kvar till valet och med Sverige stående i Natos farstu. Några större förändringar i kriminalpolitiken skulle knappast hinnas med under sommarsemestern.
Men det är samtidigt svårt att ta den socialdemokratiska ilskan över att någon slags borgfred nu skulle vara bruten, på allvar. För Morgan Johansson själv har ju ångat på i sin klassiskt konfrontativa stil även efter Socialdemokraternas u-sväng om Nato. Under våren har han till och med attackerat den opolitiske talmannen.
Ingen tvingade heller Magdalena Andersson att göra Morgan Johanssons framtid till en kabinettsfråga. Sverige hade klarat ett byte på justitieministerposten.
Morgan Johansson sitter nu kvar på justitiedepartementet med minsta möjliga marginal. Vem vet, med ytterligare lite köpslående med Amineh Kakabavehs kanske regeringen även lyckas tråckla pensionstillägget genom riksdagen nästa vecka.
Men priset för de kortsiktiga S-vinsterna riskerar att bli oerhört högt för Sverige.