Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statliga snack-kanslier biter inte på brottsligheten

Merjobb mot svartjobb. Nu tillsätts en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet. Det vore bättre att satsa på rättsväsendet för att stoppa brottsliga arbetsgivare.
Foto: DANIEL SIDENBLADH
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Människohandel, svartjobb och arbetsmiljöbrott bekämpas inte med en nationell delegation utan med polis.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringen är bekymrad över det man kallar arbetslivskriminalitet. Det är även denna ledarsida. 

Vi har skrivit om utnyttjande av svartarbetande illegala utlänningar som lever under miserabla förhållanden. Vi har skrivit om bidragsbrottsligheten inom LSS, där funktionshindrade individer tagits till Sverige för att försörja släktingar och gangsternätverk.

Brottsligheten är allvarlig i sig, och ofta kopplad till annan organiserad kriminalitet.

Den måste bekämpas med full kraft av polis och åklagare, med benäget bistånd av de myndigheter som kan ana oråd: Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket, kommuner...

En nationell delegation mot arbetslivskriminalitet kommer varken att göra från eller till. Regeringen meddelade i torsdags att en sådan ska tillsättas. Självfallet med ett anställt kansli. Med arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks ord ska man:

”Skapa ett sammanhang där analys och erfarenhetsutbyte kan ske branschövergripande och oberoende av myndigheters olika ansvarsområden.”

Det är rent tramsigt att inrätta ett statligt snackekansli. Sverige har redan regeringsdepartement och myndigheter som kan bjuda in varandra, och andra parter, till seminarier och samtal om det behövs.

Det här med att låtsas att man gör något genom att tillsätta ”nationella delegationer” har blivit en inbiten ovana. Här kommer några exempel.

Värdegrundsdelegationen tillsattes av regeringen Reinfeldt. Uppdraget var att uppfostra statsanställda att agera mot korruption och för gott bemötande.

Stefan Löfven skapade Dua, delegationen för unga och nyanlända till arbete. Ett kansli på sju personer delar ut statsbidrag till kommuner för att de ska prata med statliga Arbetsförmedlingen. 

Toppåret 2017 spreds 105 miljoner kronor ut till de kommuner som trodde sig vinna på byråkratin. I år är det 25 miljoner.

Arbetslösheten bland nyanlända, och de utomeuropeiskt födda som varit i Sverige längre, är förfärande hög. Långtidsarbetslösheten i gruppen växer. Trots Dua.

Så har vi delegationen för cirkulär ekonomi, som hittades på våren 2018. I sin senaste årsrapport föreslår ordförande Åsa Domeij, tidigare riksdagsledamot för MP, en bunke statliga utredningar.

Det rör bland annat om kvotplikt för inblandning av återvunnen plast, fosfor och kväve. Incitament för vanliga konsumeter att handla hållbart. Olika momssatser för nytt och gammalt. Strängare straff för miljöbrott. Med mera.

Inget fel på statliga utredningar, tvärtom bör de bli gedignare. Men det är en idiotisk omväg att tillsätta delegationer för att föreslå utredningar.

Och vad gäller arbetslivskriminaliteten - där som på så många andra brottsområden är det viktiga att lätta på sekretessen mellan myndigheter.

Det skulle göra verklig skillnad i arbete mot organiserad brottslighet.

Gruppsnacken i delegationerna är bara dyr politisk egenterapi.