Säkerhetsjätten Securitas vd Alf Göransson blev tillfälligt satt i konkurs på grund av tingsrättens godtrogna rutiner. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNSäkerhetsjätten Securitas vd Alf Göransson blev tillfälligt satt i konkurs på grund av tingsrättens godtrogna rutiner. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetsjätten Securitas vd Alf Göransson blev tillfälligt satt i konkurs på grund av tingsrättens godtrogna rutiner. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett falskt utländskt körkort går allt för lätt att byta mot ett äkta svenskt.Ett falskt utländskt körkort går allt för lätt att byta mot ett äkta svenskt.
Ett falskt utländskt körkort går allt för lätt att byta mot ett äkta svenskt.

Statens oförlåtliga slarv med ID-kontroller

Publicerad

På Systembolaget är det noga med ID-koll. Men Stockholms tingsrätt satte Securitas vd Alf Göransson i konkurs på egen begäran, utan att ta reda på att det verkligen var han som ansökt.

 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Några av Sveriges största glädjespridare är anställda på Systembolaget. Var och varannan 30-plussare har brett leende berättat för vänner och bekanta att de minsann tvingats visa legitimation. 

Ibland är nog frågandet avsiktligt smickrande, ett led i charmkampanjen för att bevara monopolet. Men oftast handlar det om att personalen vill göra rätt och ha en god säkerhetsmarginal.

Inget fel i det. Men visst är det märkligt att statens kommersiella sidoverksamhet gör ett så grannlaga arbete med att fastställa korrekt identitet medan statens kärnverksamhet, som rättsväsendet och Skatteverket, kör den totala tillitslinjen?

Stockholms tingsrätt försatte i måndags Securitas vd Alf Göransson i personliga konkurs på egen begäran. Man hade fått in en ansökan med oläslig underskrift (inte alls lik Göranssons) och agerade prompt. Beslutet skickades till Bolagsverket som fimpade Göransson som vd för säkerhetsbjässen och som styrelseledamot i andra företag.

Göransson fick på något sätt reda på det hela och överklagade. På onsdagen hävde Svea hovrätt föredömligt raskt konkursbeslutet. 

ID-bedragare vittjar fysiska brevlådor, använd e-lådor

Tingsrätten ser inte som sin uppgift att kolla identiteten på den som begärt sig själv i konkurs. Däremot att hen har betalt ansökningsavgiften. Finns inget medskickat personbevis kollar domstolen i person- och adressregistret. Ingen behöver inställa i egen hög person. Beslutet skickas sedan till den konkursades uppgivna adress.

Förfarandet bygger på fullt förtroende vilket är obegripligt i dessa tider av ständigt ökande id-kapningar. Bevakning av offrens brevlådor är en självklarhet för identitetsbedragarna. Där hämtar de ut dyra elektronikbeställningar och smycken. Där nappar de myndighetsbrev, som konkursbesked, om det är personliga trakasserier de är ute efter.

Den normala gången borde vara att myndigheter i förväg meddelar berörda via elektroniska brevlådor - sådana som kräver bank-id . Saknas e-låda ska det ses som en signal för att vara noga med id-kontroll. Lantmäteriet fick hygglig bukt med lagfartskapningarna efter sådana åtgärder.

Låt bara en myndighet sköta legitimationer

Men det räcker inte. ID-kort tillverkas och lämnas ut av för många instanser med för dålig kontroll. Det borde vara en enda myndighet som sköter det, förslagsvis Polisen. Personlig inställelse måste vara ett tvång för att få ut legget.

Skatteverket delar ut samordningsnummer till utlänningar vitt och brett. Ofta utan någon koll alls. Hur illa det är ställt berättar verket i sommarens kusligaste läsning: "En analys av samordningsnummer för beskattningsändamål". 

Tillit människor emellan är en av grundstenarna i gott samhälle. Men den bygger på att myndigheterna som ska säkra tryggheten inte är närmast religiöst godtrogna, som de ännu är i Sverige.  

 

Läs även: 

ANNA DAHLBERG: Skuggsamhället är större än någon anar 

ANNA DAHLBERG: Ta tag i fusket med falska identiteter

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag