Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staten ska inte leka oppfinnarjocke

Foto: Jens L'Estrade

När världens mest innovativa länder ska rankas är Sverige med i det absoluta toppskiktet. 2014 tog vi VM-brons i den prestigefyllda mätningen Global Innovation Index. Och i EU-kommissionens rankning låg Sverige i topp.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Detta kan möjligen vara smått chockerande uppgifter för alla socialdemokrater som trott på sin partiledares eländesbeskrivningar om tillståndet för Sverige under alliansregeringen. Tänka sig: nationen har hittills klarat sig alldeles utmärkt utan vare sig industrikansler eller innovationsråd.

Innovationspolitik är inte heller någon innovation av Stefan Löfven. Redan finns bland annat Tillväxtverket med 370 anställda tillväxtbyråkrater. Och myndigheten jobbar också med den nationella innovationsstrategi som alliansregeringen antog hösten 2012.

Men ingen svensk politiker har någonsin tjatat om innovationer så mycket som Löfven. På tisdagen fick statsministern äntligen se sitt omtalade innovationsråd födas.

Efter tung kritik från näringslivet måste lättnaden ha varit enorm för statsministern när Ericssons koncernchef Hans Vestberg tackade ja till en plats i rådet. Listan på alla direktörer som tackat nej får vi dock inte se.


Det är uppenbart att Löfven är präglad av sin tidigare arbetsplats IF Metall. Fackförbundet har krävt ett innovationsråd och det är ingen tillfällighet att fackförbundets tidigare utredningschef Ola Asplund är en av de tio ledamöterna - utanför regeringen - i innovationsrådet. Och vem har då fått uppdraget att vara huvudsekreterare för Löfvens innovationsgäng? Jo, hans gamla kompis Wille Birksten. Också han från IF Metalls utredningsenhet.

Behöver då Sverige ännu en tillväxtbyråkratisk överbyggnad i form av ett innovationsråd?

Tja, det beror förstås på resultatet. Dessvärre finns det skäl att ha lågt ställda förväntningar. Innovationsrådet lär ha större betydelse för statsministern personligen än för Sverige. För i rådet kan Stefan Löfven skaka hand med Hans Vestberg och förmedla bilden av att han är näringslivets bäste vän. Och i avsaknad av konkret näringspolitik har Löfven åtminstone sitt innovationsgäng att hänvisa till.


Men tanken att prata fram uppfinningar är bakvänd. Bakom innovationer står kompetenta individer. Kunskapsraset i matematik och bristen på utbildade och behöriga lärare i naturvetenskapliga ämnen är akuta näringspolitiska utmaningar.

När världen konkurrerar om talanger kan Sverige inte ha jobbskatter som skiljer sig markant från våra konkurrentländer. Att höja inkomstskatten för Ericssons civilingenjörer och andra forskare - som Stefan Löfven avser att göra - är en näringspolitisk innovation som Sverige definitivt inte behöver.

Det är med hjälp av fungerande skola, forskning i världsklass och kompetent arbetskraft som Sverige kan förbli en innovationsnation. Inte genom mer Ramlösa på Rosenbad.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.