Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ansvarar för såväl offentligt upphandling som kommuner. Han måste dämpa krockarna. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ansvarar för såväl offentligt upphandling som kommuner. Han måste dämpa krockarna. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Staten ska inte hota pressade kommuner med böter

Publicerad

Skola och socialtjänst lagar efter desperat läge på grund av den stora invandringen. Då bör staten ta det lugnt med böteshot

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Uppdrag Granskning, GP och GT uppdagar ständigt nya konstigheter i Göteborgs kommun. 

För en månad sedan avslöjade GP att kommunens bilverkstad - varför har man ens en sådan? - inte nöjer sig med att fixa till fordon som staden hyr eller leasar. 

Gatubolaget har också reparerat privatbilar i betydande omfattning. Bilar som ägs av chefer och anställda i bolaget, och deras anhöriga. Eller av anställda hos Göteborgs Stads Leasing och deras släktingar. 

Dessa enskilda kunder har fått service till reapris. Regelmässigt till runt en tredjedel av vad det skulle ha kostat på en vanlig verkstad, visar GP.

Statliga Konkurrensverket, KKV, har också läst artiklarna och utreder saken. Det är utmärkt. Förfarandet stinker värre än gamla dieslar.

Stafettsocionomer på direkten, utan upphandling

KKV har dessutom läst i GP om Göteborgs omfattande direktupphandling av socialsekreterare. I fjol köpte man stafettsocionomer för 16 miljoner kronor.

Offentliga verksamheter ska be om anbud när de handlar varor eller tjänster för mer än 534 890 kronor. 16 miljoner är onekligen mycket mer. I GP säger Konkurrensverkets Malin de Jounge: "Vi har gjort bedömningen att detta är ett domstolsärende."

Får KKV rätt blir det böter på drygt en miljon kronor för Göteborg. Men det vore inte riktigt rättvist.

Lagar och regler är till för att följas. Vad det gäller den kommunala bilverkstaden finns inget att diskutera. Men när det gäller socialtjänsten borde Konkurrensverket tänka ett steg till. 

Göteborgs socialkontor stod med tusentals nya ärenden i flyktingkrisens spår. Skulle då ytterligare människor lida i väntan på upphandling av ramavtal? Som kanske överklagas?

Det är inte kommunerna som beslutar om migrationspolitiken. Det är staten. Då är det orimligt att hötta med bötesblocket mot kommuner som försöker lösa svårigheterna som lassats i deras knän.

Viteshot mot skolor som inte hittar lärare som inte finns

Samma gäller på skolområdet. I Borås har fem skolor fått skarp kritik av Skolinspektionen, de måste rätta till brister under vårterminen om kommunen ska slippa vite. 

I ett par fall handlar det om att skolorna inte får tag på lärare och materiel som språkstöd för elever med annat modersmål än svenska, att de inte klarar att anpassa undervisningen för barn som aldrig gått i skola förut. 

Dessa elever behöver förstås mest hjälp av alla. Men det är inte skolornas fel att de statliga lärarhögskolorna varit undermåliga i årtionden och att staten inte trollat fram kunniga språkstödjare.

Andra skolor får kritik för bristande arbetsro på grund av snabb personalomsättning och obehöriga vikarier. Japp, men staten är gravt medskyldig till lärarbristen.

När brister i kommunal verksamhet till stor del har sin grund i statliga beslut är det befängt att staten hotar med böter. 

Staten har satt socialkontor och skolor på pottkanten. Då är det ojuste att putta i dem också.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor

Läs även: Ni måste förlåta oss för att vi hade rätt  

Och också: Begrav inte lärarna i pappershögar, Fridolin

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag