Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staten måste sätta stopp för våldsverkarna i NMR

NMR:s på plats i Kungälv, där de kandiderar i kommunvalet. På lördag demonstrerar de på Kungsholmen i Stockholm, invid Landstingshuset (till höger). Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN/MARTINA HUBER

I dag intar nazisterna Stockholm. Kungälv kommer de att belägra under hela valrörelsen. Så kan det inte fortsätta. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

215 dokument som beskriver hur man dödar, spränger och utför sabotage. En lista där två journalister på Sundsvalls Tidning har kartlagts. En rad komponenter som sekundsnabbt kan fogas samman till dödliga rör- och lönnvapen. Antisemitiskt material och listor med svenskar av judisk börd. 

Det är några av de fynd som polisen gjorde hemma hos den 48-årige nazist i Sundsvall som nu står åtalad för bland annat förberedelse till mord.

Mannen kan absolut inte betraktas som "en ensam galning". Han har kopplingar till Nazistiska motståndsrörelsen, NMR. Enligt åklagaren är han ledande i en av organisationens celler, eller "nästen". I ett bandat telefonsamtal kallar han sig själv för gruppchef. 

NMR på plats i Kungälv - dag efter dag

NMR har dessutom skridit till mannens försvar. Organisationens nättidning, Nordfront, gick till domstol och hävdade att den åtalade jobbat som journalist, varför de lagringsmedia som hittades i hans ägo borde omfattas av källskyddet. De förlorade. 

I hemliga Säpo-dokument som SVT tagit del av uppges att NMR systematiskt har börjat tillverka illegala vapen av den sort som hittades hos Sundsvallsnazisten. Våldsamheten och farligheten tilltar, menar både Säpo och terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Samma NMR tar nu energisk del i valrörelsen. På lördagen ska man demonstrera på Kungsholmen i Stockholm. I Kungälv kandiderar NMR i kommunalvalet och har gjort sin närvaro känd på många sätt. Kommunpolitiker har kämpat emot och överklagat demonstrationstillstånd, men på fredagen beslutade kammarrätten att NMR faktiskt har rätt att hålla allmänna sammankomster i Kungälv, med flygblad, fanor och banderoller, varje dag till och med den 16 september. 

Nordiska motståndsrörelsen kan alltså invadera det demokratiska rummet, skrämma medborgare med sitt växande våldskapital och sprida antidemokratiska, hatiska budskap - i skydd av vår demokratis vittgående friheter.  

Något måste absolut göras, frågan är vad. 

Utred hur nazisterna kan stoppas

Regeringen vill utreda ett förbud mot rasistiska organisationer. Moderaterna vill inte förbjuda organisationer, däremot aktivt deltagande i våldsbejakande rörelser - av alla slag, alltså inte bara rasistiska. 

Genom att kriminalisera handlingar i stället för organisationer undviker man att komma i konflikt med exempelvis åsikts- och föreningsfriheten, menar Moderaterna. Det är ett intressant förslag.

Definitions- och gränsdragningsproblem är oundvikliga på detta område och stora demokratiska värden står på spel. Det krävs helt klart en gedigen utredning.

Det finns röster som invänder mot varje förändring, och menar att demokratin hotas. Sådana varningar måste man lyssna noga på. Men ett svenskt status quo är inte den enda möjliga modellen. Andra demokratier har andra lagar och förordningar, gör andra avvägningar - och de förblir likväl demokratier. 

 

Läs också: 

Regeringen har rätt - NMR måste stoppas 

Fotnot: 

I spelaren ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, ledarredaktionens tv-program. Denna gång medverkar Mikael Tofvesson, MSB:s operativa chef för valet 2018, Patrik Oksanen, författare till boken "Skarpa skärvor" om informationskrigföring, och Linda Nordlund, ledarskribent Expressen.