Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Staten kör in i kaklet på en trimmad menscykel

Jämställdhetsmyndigheten skapades av "världens första feministiska regering". Nu har den börjat pytsa ut bidrag... Foto: SHUTTERSTOCK & ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Menscertifiering av svenska arbetsplatser - ett projekt som påminner om varför vi inte behöver Löfvens jämställdhetsmyndighet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jämställdhetsmyndigheten skapades av "världens första feministiska regering". Nu har den börjat pytsa ut bidrag till organisationer. En av de lyckliga är MENSEN – Forum för menstruation. Organisationen får nu drygt en halv miljon kronor - 530 010 riksdaler -  till projektet "Menscertifiering av arbetsplatser". Syftet är att "ta fram metoder och strategier för att kunna ge arbetsplatser verktyg för att skapa ett så kallat mensvänligt arbetsklimat".

Forum för menstruation har en gammaldags hemsida - men den ungdomliga entusiasmen är det inget fel på. Här kan man läsa att en av de nio styrelsemedlemmarna "brinner för att snacka mens, helst så ofta det går!" och att hon "älskar menskonst". Om en annan avslöjas att hon "brinner för mensskydd".

Nå, flera av styrelsemedlemmarna är intresserade av globala frågor och av Afrika. Här kan man ana engagemangets ursprung. Det finns dessvärre många fattiga, outvecklade länder där flickor exempelvis missar skolan därför att det inte finns toaletter där de tryggt kan sköta sin hygien eller för att de inte har råd med mensskydd. 

Detta är förhållanden som svenska biståndsorganisationer har engagerat sig i, med all rätt.

Men att svenska arbetsplatser skulle behöva "menscertifieras" till tonerna av 530 000 skattekronor är förstås bort i tok. 

Jämställdhet med fel fokus

Expressens ledarsida var kritisk till idén på en jämställdhetsmyndighet från början. Risken tedde sig överhängande att myndigheten skulle lägga krut på traditionella medelklassfrågor, alltifrån föräldraledighet till kvotering till börsstyrelser. Vilket vore illa, när fokus i svenskt jämställdhetsarbete - efter åratal av mycket snack och lite verkstad - borde ligga på sådant som hedersproblematik, flickor som kontrolleras stenhårt av sina familjer, barn- och tvångsäktenskap.

Av detta skäl föreslog ledarsidan att Jämställdhetsmyndigheten åtminstone skulle läggas i Tensta. Det blev Göteborg. Och det blev som sagt menscertifiering av arbetsplatser. 

Demokratin vevas baklänges

Jämställdhetsmyndigheten ger också bidrag till bland annat kvinnliga skogsägare och unga kvinnliga ledare utanför storstäderna  - samt 879 000 kronor till två organisationer som ska lära kvinnor att se "feministiskt" på kärnvapendebatten och säkerhetspolitiken. 

Statsvetarprofessor Bo Rothstein har pekat på ett demokratiskt problem vad gäller ämbetsverk som Jämställdhetsmyndigheten och Barnombudsmannen: "man skapar en slags statliga lobbyorganisationer som dels ser som sin uppgift att påverka politikerna i riksdag och regering, dels att påverka den allmänna opinionen."

Den vanliga ordningen är annars att den allmänna opinionen påverkar sina folkvalda, som i sin tur skickar politiska direktiv till myndigheterna, som förverkligar dem.

Det är det som brukar kallas demokrati. 

 

Läs också:

Teorierna är viktigare än kvinnorna för V 

 

Fotnot: I spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack - ett åsiktsprogram från Expressen ledare. Denna gång med riksdagsledamöterna Juno Blom, L, och Amineh Kakabaveh, V, som arbetar tillsammans mot hedersförtryck.