Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sätt handlarnas frihet före huliganernas

I Svensk handels färskaste trygghetsbarometer uppger en av fem handlare att de utsatts för ”våldsamma eller hotfulla angrepp” den senaste månaden.Foto: JAN WIRIDEN
Ett förslag om tillträdesförbud ligger på regeringens bord. Foto: SCANPIX SVERIGE AB

Butiksinnehavare bryts ner eller stänger för gott när hot, våld och stölder får grassera. Staten måste sätta ner foten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Våld, rån, hot och stölder, spottloskor och trakasserier - det är vardag för två butikschefer i Lund som Sydsvenskan intervjuat. Båda har nyligen utsatts för rån, och ”i båda fallen släpptes den misstänkte, bara för att komma tillbaka och fortsätta stjäla i deras butiker”, skriver Sydsvenskan.

Det är ingen olycklig slump, det är så det ofta fungerar. Fall läggs ned av polis och åklagare, unga blir socialtjänstens ansvar och frihetsberövas alltför sällan. Ibland får butikscheferna beskedet att tjuven som togs redan har åtalats för grövre brott - då räknas inte stölden, hursomhelst, på grund av mängdrabattsystemet.

I måndags efterlyste Per Geijer, säkerhetschef för Svensk Handel, akut hjälp i en debattartikel i Sydsvenskan. Situationen upplevs som allt värre av många medlemmar. I den färskaste Trygghetsbarometern uppger en av fem att de utsatts för ”våldsamma eller hotfulla angrepp” den senaste månaden. Polisen ses som en frånvarande aktör.

Ordningsvakter och tillträdesförbud

Svensk Handel vill att polisen ska anställa ordningsvakter som kan fylla det vakuum som polisunderskottet för med sig. Dessutom vill man att butiker ska kunna stänga ute individer som inte sköter sig, ett så kallat tillträdesförbud. 

I exempelvis Danmark kan ett sådant förbud utfärdas mot enskilda för att värna den allmänna ordningen. I Sverige har frågan utretts ett flertal gånger men inte lett någonvart, mycket beroende på att den enskildes fri- och rättigheter värderas så högt relativt ett kollektivs rätt att slippa stök och otrygghet. I den senaste utredningen, som nu ligger på regeringens bord, framhålls den grundlagsskyddade rörelsefriheten och hur viktigt det är för enskilda att få tillträde till butiker.

Mängdrabatter och frikort

Utredningen har motvilligt lagt fram ett förslag till tillträdesförbud. Men om ett sådant ska fungera måste det finnas polis eller ordningsvakter som kan ingripa när det inte efterlevs. Och med ett fortsatt generöst mängdrabattsystem skulle många vaneförbrytare rimligen slippa påföljder om de struntar i ett tillträdesförbud.

Straffrabattsystemet måste reformeras, liksom hanteringen av unga som begår brott; det handlar både om påföljder och om snabbheten i samhällets respons. ”Låt gå”-modellen gynnar inte någon.

Per Geijer skriver i debattartikeln att en närbutik i Svedala nyligen stängdes på grund av kriminaliteten i området. Svensk Handel må tala i egen sak, men organisationen har rätt i att butiker är en omistlig del av ett samhälle - och inte bara för att de säljer livsnödvändiga varor. 

Affärsstråk ger ett område liv och rörelse, människor möts, socialt kapital byggs. 

Den grundlagsskyddade rörelsefriheten är inte mycket att hurra för om man bor i en otrygg spökstad.

LÄS MER: 

Unga garvar åt polisen när straffen uteblir