Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stäng av Sjöstedts sedelpress för gott

RÖDA NEJLIKAN. Den mest berömde var fiktiv och räddade aristokrater undan franska revolutionen. Sjöstedt vill rädda några barn från stillasittande. Foto: LISA MATTISSON

Sjöstedts Almedalsutspel var ovanligt billigt: 40 miljoner kronor för avgiftsfri idrott för några barn. Men del blir alltid för dyrt att låta V påverka ekonomisk politik.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vänsterpartiet kan tacka sin röda stjärna för att den rosa novan Fi nu synes slockna. Gudrun Schyman når inte ut som förr.

Tillskottet Annelie Nordströms, tidigare ordförande för Kommunal, viktigaste insats hittills verkar ha varit att brodera två kuddar. De såldes på auktion och gav 20 000 kronor till Fi:s partikassa.

I stället har Vänsterpartiet lyckats vinna tillbaka sympatisörer från den feministiska uppstickaren. V har sitt relativt starkaste stöd bland unga, akademiskt utbildade kvinnor i storstäder. Fler är med i Saco än i LO. 

Sjöstedt öppnar för S+C+L

Men vad betyder några procent mer i valet om man inte får makt? Mycket lite. Alltså öppnar Jonas Sjöstedt i Aftonbladet för en regering med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna - då skulle V, liksom hittills under Stefan Löfven, kunna få inflytande. 

Centerns Annie Lööf har tidigare sagt sig hellre äta sin högra sko än att bli ett stödhjul till Löfven. Man får hoppas hon håller fast vid sin besynnerliga diet. För det är dyrt att regera med hjälp av Vänsterpartiet.

Redan i valplattformen som antogs i februari virvlade miljarderna. Högre garantipension, a-kassa och bidragsdel i studiemedlen. Kostnadsfri kulturskola. Avskaffad karensdag. Fler anställda hos kulturinstitutioner. Sänkt skatt för pensionärer, sjuka och arbetslösa så att de betalar samma som löntagare. 

Lägre skatt för föraldralediga

Därefter har V lagt till maxtak för tandvård om 2 000 kronor om året. I söndags skrev Ulla Andersson på DN Debatt att även föräldralediga ska få samma skattesänkning år 2021. Här kan man misstänka att partiet gärna talat om att sänka "barnskatten" om de inte råkat förbise gruppen i valplattformen.

Så jämförelsevis är Jonas Sjöstedts paradnummer i Almedalen om idrottsskola rena realöftet. Det handlar om 300 skolor av flera tusen låg- och mellanstadieskolor i 290 kommuner. De föreningar som sköter sportande ska få dela på 40 miljoner kronor. 

Bortsett från byråkratin och godtyckligheten så skulle det inte innebära ruin. Och det är inte fel om fler barn rör sig mer. Men möjligheterna är rätt rika redan. I de flesta sporter är det inte vardagsträningen som kostar multum, utan tävlingar och läger.

Besvärlig offentlig ekonomi ändå

Vänsterpartiets oändligt omfattande önskelista skulle förstås inte omsättas i politik ens om partiet fick egen majoritet. Avsikten är att kunna fortsätta skryta om vad man fått igenom. 

Denna mandatperiod bland annat olycksaligheter som kostnadsfria glasögon upp till 19 år, höjt flerbarnstillägg, skattereduktion för fackföreningsavgift, fri kollektivtrafik för unga på sommarlovet.

Läge för Liberalernas Jan Björklund att följa Lööf och lova vänsterskon. Offentlig sektor står inför stora påfrestningar av rent demografiska skäl och behöver verkligen inte belastas av vänsterpopulistiskt snälliststrunt. 

 

Läs också: Vänsterns slöseri ett hot mot välfärden 

Det är fel Andersson som styr Sverige

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!