Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ställ in kafferepet, Andreas Norlén

"Jag tänker inte låta mig stressas", säger talman Andreas Norlén. Men kan han vara hur sävlig som helst? Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Foto: MARK LEES / AP PA

Talman Andreas Norlén måste öka tempot och börja sätta press på partiledarna. Regeringsbildningen ska inte dras i långbänk.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Är du trött på bilder på fikande partiledare? Smaka på det här: 

Försöken att bilda ny regering kan teoretiskt pågå i fyra år, alltså till nästa ordinarie val. Regeringsformen säger ingenting om hur lång tid processen får ta, bara att det blir nyval om riksdagen förkastar talmannens förslag till statsminister fyra gånger. 

Eftersom Stefan Löfven har avsatts, finns heller ingen regering som kan utlysa extra val. I det låsta parlamentariska läge som nu råder är talmannen alltså suverän dirigent. 

Och Andreas Norlén har inte bråttom. 

Ulf Kristersson fick två veckor på sig att sondera. Det är mycket tid, med tanke på att de fyra allianspartiledarna har stått i daglig kontakt under lång tid. Annie Lööfs och Jan Björklunds besked kan knappast ha slagit ner som en bomb i det kristerssonska hushållet. 

Talmannen låter sig inte stressas

Även Stefan Löfven har fått två veckor. Sannolikt går det för honom som för moderatledaren: han ger upp och det blir ingen statsministeromröstning, om inte S-ledaren är på utpräglat kamikazehumör. 

Andreas Norlén tänker själv inte föreslå riksdagen någon statsministerkandidat om denne inte känner sig hugad, har han sagt. Och när han väl lägger ett förslag, vill han vara säker på att det röstas igenom. 

"Jag tänker inte låta mig stressas", säger talmannen. Men kan han verkligen vara hur sävlig som helst?

Det tycker inte Peter Santesson, opinionschef för Demoskop och statsvetare. I ett inlägg på Facebook citerar han grundlagens förarbeten. Där står det att "en regeringskris bör bli så kort som möjligt" och att man "räknar med" att "talmannen och övriga som deltager medverkar till att förhandlingarna slutförs skyndsamt".

Dra upp tempot, Andreas Norlén

Talman Andreas Norlén menar att han agerar så "skyndsamt" han kan, givet förutsättningarna. Och visst är läget både komplicerat och infekterat. Men han borde dra upp tempot. 

Annars finns risken att det nu skapas en praxis som öppnar för en tradition av långdragna regeringsbildningar, menar Santesson. Med tanke på att det parlamentariska läget lär förbli komplicerat för överskådlig tid vore det en mycket olycklig utveckling.

Talmannen borde ge nästa partiledare en kortare sonderingsperiod och sedan kräva återrapportering. Om vederbörande är en regeringsbildning på spåren, låt hen fortsätta, annars inte. 

Talmannen borde också lägga ett förslag i kammaren fortast möjligt, för att skapa en framåtrörelse. Hotet om ett annalkande extra val torde kunna smörja låsta positioner.

Och partiledarna bör verkligen avhålla sig från ständiga presskonferenser så länge inget nytt finns att säga. Dessa tillställningar tycks bara leda till fördjupat kravlande i valrörelsens skyttegravar. 

Mindre snack och mer regeringsbildning, kort sagt. 

 

Läs också:

Annie Lööfs vägran att ta ett nej är bisarr 

Fotnot: I tv-spelaren visas senaste avsnittet av Ledarsnack. Oscar Jonsson, forskare i rysk krigföring, samtalar med ledarsidans Linda Nordlund.