Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stabilt jobbat,
Stefan Löfven

STabil. Stefan Löfven gjorde en stabil debut i gårdagens partiledardebatt, även om det ibland framgick att det var viktigare för honom att framföra de repliker han hårdtränat, i stället för att delta i själva debatten. Foto: SUVAD MRKONJIC Foto: Suvad Mrkonjic

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var för väl att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kunde lämna sandlådestadiet och medverka i SVT:s partiledardebatt. Men sanningen är att Stefan Löfven inte hade något val.

En fråga som helt kom bort i gårdagens tv-debatt är just det beklagliga i att Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven måste ta sig till en tv-studio för att debattera.

Socialdemokraterna kunde inte enas om en partiledarkandidat bland sina riksdagsledamöter så nu har vi den absurda ordningen att oppositionsledaren är tvungen att ta debatterna i tv.

Och Sveriges största parti kunde som bekant inte heller hitta en kvalificerad finansministerkandidat bland sina 112 ledamöter.

Hur gick det då för Löfven?

 

Jodå, han gjorde en mycket stabil debut, även om det ibland framgick att det var viktigare för honom att framföra de repliker han hårdtränat, i stället för att delta i själva debatten.

Ett uppenbart problem för Löfven är att han - och socialdemokrater - ännu inte genomfört någon faktisk politisk förnyelse. Det "sysselsättsningsmål" Löfven gjorde ett stort nummer av är bara på utredningsstadiet i partiet. Det är fortfarande firma Östros & Waidelich ekonomiska motion från i höstas som gäller och partiets skattepolitik utreds under ledning av Leif Pagrotsky.

Att det blev lite extra trassligt för Löfven i skattedelen av debatten har alltså sina förklaringar.

Sedan är Fredrik Reinfeldt - och Jan Björklund - väldigt förtjusta i att peka på skillnaderna mellan den kärnkraftskramare Stefan Löfven var som IF Metall-ordförande och den avvecklingskavaj han tvingats sätta på sig som ordförande.

 

För att vara en mellanvalsdebatt i tv var den ovanligt pigg, troligen just för att Löfven är portad från riksdagens talarstol. Jonas Sjöstedt var ungefär lika upprörd som en vänsterledare uppenbarligen ska vara. Gustav Fridolin fortsätter att arbeta hårt för att profilera sig som skolpolitiker, men rår inte på rutinerade Jan Björklund.

Fp-ledaren fick in kvällens roligaste replik (till och med Fredrik Reinfeldt log!) när han påminde Jonas Sjöstedt om att Lars Ohly har bekymrat sig över de höga svenska inkomstskatterna för elit­idrottsmän.

Svårast hade den partiledare som också brottas med de sämsta opinionssiffrorna. KD-ledaren Göran Hägglund var återigen alldeles för omständlig.

Noterbart är också att Jimmie Åkesson talade förhållandevis lite om invandring. SD är angelägna om att försöka framstå som mer än det enfrågeparti man är.

Huvudagendan i Agenda var annars satt av Anders Borg. Stefan Löfven tjatade om "ordning och reda i statsfinanserna" så många gånger att finansministern måste varit stolt.

Och det är lätt att förutse hur det ska låta fram till valet: vem som är mest ansvarsfull av alla ansvarsfulla. Det står klart att Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet inte kommer att delta i just denna match.

Äntligen en partiledardebatt med oppositionsledaren. Men synd att det krävs tv för att den ska bli verklighet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!