Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stå för att ni gillar USA och Nato, S-ministrar

Utrikesminister Ann Linde (S) läser upp utrikesdeklarationen i riksdagen under onsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är nöjd med att USA vill stärka den transatlantiska länken.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Sverige är helt beroende av amerikansk säkerhet. Det vore välgörande om det erkändes öppet i debatten.
Foto: Colourbox / Colourbox

Socialdemokraterna borde sluta lovorda alliansfriheten och öppet stå för att Sverige hör samman med USA och Nato.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I måndags övade tre amerikanska bombflygplan av typen B-1 B Lancer bombfällning över svenskt territorium. Planen eskorterades av åtta svenska Gripenplan samtidigt som markpersonal från svenska arméregementen pekade ut målen, rapporterar Dagens Nyheter.

Denna övning säger oändligt mycket mer om svensk utrikes- och säkerhetspolitik än den utrikesdeklaration som Ann Linde (S) läser upp i riksdagen i dag. 

Sverige sänder en tydlig signal till omvärlden i allmänhet och till Ryssland i synnerhet: Om det skulle uppstå ett skarpt läge har vi nära vänner vars militära hjälp vi kan åberopa. Sverige visar att det militära samarbetet med USA är på riktigt, och bedriver på det sättet avskräckningspolitik.

Den nära bilaterala relationen överlevde gudskelov fyra år med Trump i Vita huset. Men för svensk del är det förstås en enorm lättnad att en ny presidentadministration under Bidens ledning har tagit över. 

Ann Linde twittrade entusiastiskt från EU:s utrikeministermöte i måndags som hade finbesök av USA:s nya utrikesminister Antony Blinken. Kontrasten kunde inte bli större mot Trump-eran då USA väntade i åratal med att ens utnämna en EU-ambassadör.

Lika översvallande var försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter förra veckans Nato-möte. Han hade fått signaler om att USA vill stärka den transatlantiska länken till Europa, vilket fick honom att nöjt konstatera: ”Jag tycker att det är välgörande med en sådan oerhört tydlig signal om att vi är tillsammans.”

Läs gärna det citatet en gång till: tillsammans. Det är något parodiskt över Socialdemokraternas dubbla bokföring när det gäller USA och Nato. Få andra länder är lika måna som Sverige om att Nato ska må bra och att relationen mellan USA och Europa ska stå stark. 

Budskapen hänger inte ihop. Sverige borde en gång för alla göra upp med de sista resterna av det gamla ”tredje ståndpunkten”-tänkandet.

Men så fort medlemskapsfrågan kommer upp till diskussion blir det tvärnej. Då vevar de ansvariga S-ministrarna i gång den gamla, trötta retoriken om alliansfriheten igen. Under Margot Wallströms tid som utrikesminister ändrade man rentav tempus från att den militära alliansfriheten ”har tjänat” till ”tjänar oss väl”.

Budskapen hänger inte ihop. Sverige borde en gång för alla göra upp med de sista resterna av det gamla ”tredje ståndpunkten”-tänkandet. Vi hör hemma med de andra demokratierna i Natokretsen och borde vara medlemmar sedan länge. Det var ett historiskt misstag att Sverige inte passade på att ta det steget under 90-talet och det tidiga 2000-talet när Baltikum och Östeuropa gick med.

Men om det steget känns för dramatiskt för S borde partiet åtminstone vara beredda att röra sig i den riktningen. Att i likhet med Finland skaffa sig en Nato-option borde vara en självklarhet. Likaså att sluta lovorda den militära alliansfriheten.

I Ann Linde och Peter Hultqvist har Sverige två pragmatiska och USA-vänliga ministrar. De borde våga träda fram ur Wallströms skugga och stå för vad de tycker.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.