Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stå emot skrikiga (tvilling)föräldrar

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) bör göra som sina företrädare och avvisa alla krav om fler ersättningsdagar för tvillingföräldrar. Och andra. Även om mejlboxen blir proppfull.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Världens mest generösa föräldraförsäkring bör inte byggas ut. Även om somliga tvillingföräldrar skriker sig svettiga för fler dagar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Föreningen Tvillingklubben tycker att livet är orättvist. Föräldrar som får storasyster och lillebror får 480 ersättningsdagar per barn av staten. 390 dagar med 80 procent av lönen, max 946 kronor om dagen, och 90 dagar på garantinivån 180 kronor.

Tvillingföräldrarna får inte dubbelt så mycket. De får 90 dagar extra med hög ersättning och 90 dagar med låg. Den tillfälliga föräldrapenningen till den ickefödande partnern vid Den Stora Dagen dubblas däremot. Enkelpäronet får två veckor, tvillingföräldern en månad.

Därmed låter sig Tvillingklubben inte nöja. I dagarna har tvillingföräldrar fyllt Försäkringskassans Facebooksida med krav på förändring. "Barnen ska ju inte behöva straffas för att de är tvillingar!" och "Mina barn får inte samma tid med sina föräldrar som enlingar får!", är de vanligaste motiveringarna.

Men tvillingarna får mer tid. Fast inte odelad uppmärksamhet. Såvitt båda föräldrarna inte väljer att vara hemma samtidigt.

Alla tvillingföräldrar klagar inte. Någon av undrar hur de arga tänker: ska ett barn vara på dagis och det andra hemma varannan dag, eller? En upprorisk skulle vilja spara dagar för att ha egentid med en unge i taget när de är lite äldre. Ordet diskriminering används, varje barn har rätt att bli sett lika mycket som individ.


Det argumentet har dessvärre funkat förr. Enligt lagen har äldre barn till föräldralediga rätt till förskoleplats 15 timmar i veckan. Eftersom tre timmar om dagen är avgiftsfri allmän förskola från hösten året barn fyller tre är det högst rimligt.

De välbetalda- och välutbildade föräldrarna i Stockholm och dess närmsta kranskommuner har inte tyckt att det räcker. Så ej heller deras likar i Lund, Uppsala och Vellinge. De verbalt vältränade vuxna har förstås inte anfört att det är jobbigt att packa lillen i vagnen och stoppa storan i overallen, dra till dagis och inte ens få tre timmar på sig att göra annat. Det skulle ju låta bortskämt värre.

I stället har de talat om att få möjlighet att se individen, att det blir orättvist mot småsyskonet att inte få samma mängd odelade uppmärksamhet som äldsta barnet fick. Och den retoriken gick hem.

I Stockholm, Lidingö och Uppsala får storasyskon 30 timmar. I Danderyd och Lund gäller 20-timmarstak.

Samtidigt utförs hårt ransonerad hemtjänst av superstressad personal. Promenader och fikasällskap är sällsynt. Samtidigt har socialtjänsten svårt att rekrytera familjehem för att ersättning är låg. Samtidigt lämnar lärare skolan och sjuksköterskor vården, delvis på grund av låga löner.

Att i detta läge lägga ännu mer pengar på småbarnsföräldrar vore vanvett. Det vettiga vore att kommunpolitikerna i stället tog tillbaka förskoletimmar från den krävande medelklassen.