SSU stinker

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Statsminister Göran Persson sa i går att han har fullt förtroende för sin barn- och ungdomsminister Lena Hallengren och att han skulle bli mycket förvånad om hon deltog i fusket inom SSU eftersom "hon är så ordningsam". Men Persson har all anledning att hålla inne med hedersgarantier just nu. Det är just ordningen i SSU som det stinker om. Under statsrådet Lena Hallengrens tid som ordförande i Kalmars SSU-distrikt fuskades det rejält med medlemssiffrorna. Genom att låta SSU-distrikten betala medlemsavgifterna har SSU fått mångdubbelt tillbaka i olika sorters bidrag. Vilket skulle kunna betraktas som en genial affärsidé, om det inte vore för att det handlar om rent bedrägeri. SSU brukar för övrigt inte tveka när det gäller att kräva hårdare tag mot ekonomisk brottslighet. Till saken hör att Lena Hallengren rimligen måste ha känt till medlemsfusket, om än inte dess omfattning. Om ministern velat efterforska lite närmare, hade det varit enkelt. SSU:s nuvarande förbundskassör heter Karin Hallengren och är syster till ministern. Den politiska adeln förnekar sig inte. Ungdomsförbundens systematiska mygel är ingen nyhet, men få har velat göra något åt detta. En tigandets kartell i riksdagen har låtit svindleriet fortgå; partiernas ekonomiska egenintressen har fått styra. Till saken hör också att Lena Hallengren i egenskap av ungdomsminister är politiskt ansvarig för statens miljonrullning till SSU. Om Hallengren enbart hade haft lite politiskt civilkurage hade hon ingripit med betydligt tuffare bidragsregler och kontroll. Men i Sverige befordras alltså en politiskt ansvarig bidragsfuskare till ansvarig för samma bidragsutdelning. Och systern räknar i dag glatt hem stålarna. "Jag måste kunna lita på det antal medlemmar som klubbarna redovisade", försvarar sig ministern i DN. Kan vi lita på Hallengren? Till syskonen Hallengrens bidragshjälp finns myndigheten ungdomsstyrelsen som fördelar pengarna till ungdomsförbunden. Hur är det möjligt att bidragsfusket har kunnat fortsätta år efter år? Betecknande nog är det DN-reportern Juan Flores som har avslöjat det senaste SSU-myglet. Inte ungdomsstyrelsen. Från 1997 till förra året hette generaldirektören Leif Linde: gammal partisekreterare och typisk s-politruk. Han var dessutom under några år på 1980-talet förbundssekreterare på SSU, samma jobb som Lena Hallengren hade innan hon upphöjdes till minister. Också Leif Linde, med alla sina erfarenheter, borde rimligen ha vetat hur enkelt det är att bidragsfuska. Men för en gammal partigängare som Linde var det möjligen lugnare att blunda. Även Lena Hallengrens statsrådskollega Ibrahim Baylan anklagas nu för att ha varit delaktig i ett avancerat valfusk när han valdes in i SSU:s förbundsstyrelse. Och Ardalan Shekarabi kom till makten i SSU via mygel i en hemlig kampanjfond. Personer som fostras politiskt i en mygelkultur blir morgondagens makthavare. Skyll inte politikerföraktet på folket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag