Beväpnade poliser vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNBeväpnade poliser vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Beväpnade poliser vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens kriminaltekniker i arbete vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg på onsdagen. Tryckvågen var så kraftig att fönster långt från platsen krossades. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNPolisens kriminaltekniker i arbete vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg på onsdagen. Tryckvågen var så kraftig att fönster långt från platsen krossades. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens kriminaltekniker i arbete vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg på onsdagen. Tryckvågen var så kraftig att fönster långt från platsen krossades. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sprängda polishus är det nya normala

Publicerad

Efter bombdådet mot polishuset i Helsingborg måste vi se sanningen i vitögat: Det kommer bli värre innan det kan bli bättre.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Polishusets entré i Helsingborg demolerades efter en detonation klockan 00.20 natten mot onsdagen.  Vem eller vilka som ligger bakom bombdådet är ännu oklart.  Men det är ett faktum att attackerna mot rättsväsendet blir allt fler och allt grövre.

Sjuttio procent av poliserna uppgav nyligen i Polisförbundets undersökning att utsattheten för hot och våld har ökat de senaste åren.

"Det är i dag en del av normalbilden att unga gemensamt går till angrepp mot polis", konstaterade polisens nationella operativa avdelning i sin rapport om utsatta områden i juni.

Bombdådet i Helsingborg är heller ingen isolerad händelse. Bara det senaste året har polisstationerna i Katrineholm och Hallstahammar utsatts för sprängdåd, utanför polisstationen i Kista har en skarp handgranat hittats och polisstationen i Höganäs har drabbats av brandattentat.

Uppklarningen rasar

Polisen i Helsingborg luftade på onsdagen en hoppfull tes om attentatet: Att det kan bero på att polisen har gjort framgångsrika tillslag mot den organiserade brottsligheten.

Det kan vara sant i det enskilda fallet. Men det ökande antalet attacker mot rättsväsendet är sannerligen inget framgångstecken för svensk polis.

Det attackerna visar är att kriminella grupperingar har vuxit sig allt starkare och att gränserna för vad brottslingar är beredda att göra mot rättsstatens representanter ständigt tycks förflyttas. Tidigare år utsattes rentav hustrun till en polisman i Botkyrka för ett kidnappningsförsök.

"Det är inte i många länder i Europa som man ger sig på rättsstaten på det här sättet", konstaterade terrorforskaren Magnus Ranstorp på onsdagen.

Efter sprängdådet mot Helsingborgspolisen levererar politikerna nu de obligatoriska högtidsorden om "att inte backa undan för kriminellas våld". 

Men utvecklingen fortsätter dessvärre att gå åt helt fel håll.

De senaste åren har polisens uppklarningsprocent rasat. Polisen har inte ens tillräckliga resurser för att utreda alla mord på bästa sätt. Och samtidigt som polisen vittnar om att det blir allt svårare att få människor att vittna mot kriminella har också rättsväsendets möjligheter att använda datalagring urgröpts av en EU-dom.

Inför jourdomstolar

Att politikerna vill satsa mer på polisen är visserligen bra. Men medan allt fler missnöjda poliser lämnar kåren för gott, lyckas inte polishögskolorna ens fylla sina platser.

Politikerna måste nu vända på alla stenar för att ge polisen bättre verktyg i kampen mot kriminaliteten. Utred ett system med anonyma vittnen, återskapa en fungerande datalagring, ta bort straffrabatter, ge polisen rätt att sätta upp övervakningskameror utan att söka tillstånd, inför jourdomstolar och så vidare.

Men med en realistisk blick på utvecklingen måste det tyvärr konstateras: Risken är uppenbar att det kommer att bli värre innan det kan bli bättre.

 

Läs också:

Det är för lätt att vara kriminell i Sverige

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag