Lättare att få tag på medicin, Foto: THINKSTOCK
Lättare att få tag på medicin, Foto: THINKSTOCK

Spela inte monopol med apoteken

Publicerad

Avregleringen av apoteksmarknaden har i stort varit en succé. Äntligen kan man vara sjuk en kväll i januari.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var bättre på den gamla goda tiden. När Apoteket hette Apoteket och den som blev sjuk efter stängningsdags snällt fick vänta med att köpa ipren till nästa dag.

Det intrycket kan man lätt få av DN:s stora granskning av apoteksreformen 2009 som har publicerats i veckan. Exempelvis framhäver DN att priserna på mindre vanliga läkemedel har ökat, utan att nämna hur det ökade utbudet av generiska läkemedel har pressat priser.

Men konkurrensutsättningen har till största delen gynnat svenska konsumenter.

Antalet apotek har ökat kraftigt. Numera finns det 1 300, en ökning med 46 procent sedan 2009.

Bättre med avreglering

Konkurrensen på apoteksmarknaden har också lett till att kunden ställs i centrum i större utsträckning än tidigare. Apoteken måste anstränga sig mer för att sticka ut, för att bli attraktiva. Om kunden är missnöjd kan den bara rösta med fötterna och välja en annan kedja, till skillnad från förut.

Ett led i kundanpassningen är att öppettiderna har ökat med i snitt tio timmar i veckan sedan 2009.

Många apotek har även utökat sina tjänster för att göra sig mer attraktiva. Vissa har drop-in-verksamhet där man kan undersökas av en sjuksköterska, andra erbjuder blodtrycksmätning eller vaccinationer. Det är förmodligen bara början, framöver kommer nog apoteken att avlasta primärvården i större utsträckning.

Näthandeln hade heller inte vara lika utvecklad om det inte vore för avregleringen. Det har även dykt upp återförsäljare som enbart finns på nätet. De kan erbjuda särskilt konkurrenskraftiga priser till sina kunder. Där behöver det inte kosta mer än femton kronor för ett paket smärtstillande värktabletter. I många fall går det även att få produkterna levererade samma dag.

Huruvida tillgängligheten har ökat eller ej är en ständig stridsfråga gällande apoteksreformen. Kritikerna påpekar att det framför allt har blivit bättre i storstäderna, där det finns stort kundunderlag snarare än i Sveriges mer glesbefolkade delar.

Inte sämre för glesbygden

Fast, till skillnad från befarat, har det inte blivit sämre på glesbygden. Läget är i princip oförändrat. De som bor utanför storstäderna har i varje fall gynnats av den ökade näthandeln, numera går det i princip att hämta ut mediciner hos de flesta postombud. Dessutom är det praktiskt att även vanliga mataffärer numera får sälja receptfria läkemedel.

Reformen har självklart inte varit helt smärtfri. En del problem har uppstått, som har rättats till efter hand.

Det är mycket möjligt att fler kommer att uppmärksammas på vägen. Allt kan inte förväntas fungera perfekt, och det gjorde det knappast innan avregleringen heller.

Men för de allra flesta har apoteksreformen gjort livet både enklare och bekvämare. Tänk vilken lycka att kunna köpa nässpray i mataffären, trots att man obetänksamt nog råkar vara sjuk en torsdagskväll i januari. Så var det inte för tio år sedan.

 

Läs också:

Gör upp om vinster i välfärden, S och M

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag