Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spela inte monopol med apoteken

Lättare att få tag på medicin,Foto: THINKSTOCK

Avregleringen av apoteksmarknaden har i stort varit en succé. Äntligen kan man vara sjuk en kväll i januari.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var bättre på den gamla goda tiden. När Apoteket hette Apoteket och den som blev sjuk efter stängningsdags snällt fick vänta med att köpa ipren till nästa dag.

Det intrycket kan man lätt få av DN:s stora granskning av apoteksreformen 2009 som har publicerats i veckan. Exempelvis framhäver DN att priserna på mindre vanliga läkemedel har ökat, utan att nämna hur det ökade utbudet av generiska läkemedel har pressat priser.

Men konkurrensutsättningen har till största delen gynnat svenska konsumenter.

Antalet apotek har ökat kraftigt. Numera finns det 1 300, en ökning med 46 procent sedan 2009.

Bättre med avreglering

Konkurrensen på apoteksmarknaden har också lett till att kunden ställs i centrum i större utsträckning än tidigare. Apoteken måste anstränga sig mer för att sticka ut, för att bli attraktiva. Om kunden är missnöjd kan den bara rösta med fötterna och välja en annan kedja, till skillnad från förut.

Ett led i kundanpassningen är att öppettiderna har ökat med i snitt tio timmar i veckan sedan 2009.

Många apotek har även utökat sina tjänster för att göra sig mer attraktiva. Vissa har drop-in-verksamhet där man kan undersökas av en sjuksköterska, andra erbjuder blodtrycksmätning eller vaccinationer. Det är förmodligen bara början, framöver kommer nog apoteken att avlasta primärvården i större utsträckning.

Näthandeln hade heller inte vara lika utvecklad om det inte vore för avregleringen. Det har även dykt upp återförsäljare som enbart finns på nätet. De kan erbjuda särskilt konkurrenskraftiga priser till sina kunder. Där behöver det inte kosta mer än femton kronor för ett paket smärtstillande värktabletter. I många fall går det även att få produkterna levererade samma dag.

Huruvida tillgängligheten har ökat eller ej är en ständig stridsfråga gällande apoteksreformen. Kritikerna påpekar att det framför allt har blivit bättre i storstäderna, där det finns stort kundunderlag snarare än i Sveriges mer glesbefolkade delar.

Inte sämre för glesbygden

Fast, till skillnad från befarat, har det inte blivit sämre på glesbygden. Läget är i princip oförändrat. De som bor utanför storstäderna har i varje fall gynnats av den ökade näthandeln, numera går det i princip att hämta ut mediciner hos de flesta postombud. Dessutom är det praktiskt att även vanliga mataffärer numera får sälja receptfria läkemedel.

Reformen har självklart inte varit helt smärtfri. En del problem har uppstått, som har rättats till efter hand.

Det är mycket möjligt att fler kommer att uppmärksammas på vägen. Allt kan inte förväntas fungera perfekt, och det gjorde det knappast innan avregleringen heller.

Men för de allra flesta har apoteksreformen gjort livet både enklare och bekvämare. Tänk vilken lycka att kunna köpa nässpray i mataffären, trots att man obetänksamt nog råkar vara sjuk en torsdagskväll i januari. Så var det inte för tio år sedan.

 

Läs också:

Gör upp om vinster i välfärden, S och M

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.