Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spasiba, grabbar

REDO? När de ryska stridsplanen övade anfall mot Sverige stod våra Jas-plan på landbacken. I stället var det två danska Natoplan som ryckte ut till Sveriges försvar.
Foto: Lasse Svensson

LIBERAL 130423

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Lite klarspråk skulle inte skada: Hur god är vår beredskap? Och varför har Sverige ett svindyrt flygvapen som inte kan flyga när det faktiskt behövs?

Det borde inte krävas särskilt mycket intellektuell kapacitet på Högkvarteret för att bygga ett särskilt krigsspel. Nej, inte det där traditionella som går ut på att Ryssland avser att bomba Stockholm, utan ett scenario där terrorister kapar ett flygplan över Gotska Sandön. Vad gör försvarsmakten då, om det - liksom på långfredagen - inte finns några startklara Gripenplan och piloterna har kompledigt? Ringer man Nato och ber om akut hjälp?

När Sveriges försvar sov, svarade åtminstone Nato på den ryska flygövningen strax utanför Gotska Sandön. Två danska F-16-plan lyfte från sin bas i Siauliali i Litauen och markerade därmed mot den ryska närvaron.


Sveriges regering har nu inlett Operation Nedtoning. Utrikesminister Carl Bildt (M) viftar bort saken med att ryssarna har haft flygövningar förut. Försvarsminister Karin Enström (M) lämnar som brukligt en Goddag yxskaft-kommentar:

"Jag förutsätter att försvarsmakten utifrån det som sker ständigt anpassar och utvecklar sin incidentberedskap."

Försvarsministern har tillsatt en försvarsberedning för att medla och skapa politisk samsyn. Men hon förmådde inte briefa försvarsutskottet om vad som skedde på långfredagen. De stackars oinformerade försvarspolitikerna i riksdagen fick i stället läsa i SvD om händelsen. Tala om att bjuda in med armbågen.

Sverige, som lovat att ställa upp och vakta Natolandet Islands luftrum, saknar uppenbarligen förmåga att bevaka sitt eget. Detta är ingen nationell försvarshemlighet utan har påtalats såväl i Riskrevisionens granskningar som i debattartiklar från ledande officerare, som vår tidigare ÖB, Bengt Gustafsson.

Regeringen och Socialdemokraterna har beslutat att Sverige ska satsa på 60 nya Super-Jasplan till en uppskattad kostnad av 90 miljarder kronor - samtidigt som försvaret inte har råd att hålla våra nuvarande plan i beredskap dygnet runt. Ryska militärer vet säkert när de bör öva nära det svenska luftrummet nästa gång: när det är storhelg.

Vi må tycka att den här sortens ryska flygövningar är provokativa, men är det inte mer provokativt att "alliansfria" Sverige bjuder in till jättelika Natoövningar på svenska flygfält? Ryssland har rimligen gjort bedömningen att Sverige - inklusive svenska socialdemokrater - förr eller senare kommer ut ur garderoben med en Natoansökan. Varför skulle de annars öva så nära Gotska Sandön?


Varje rysk militärövning i vårt absoluta närområde stärker självklart argumentet för alla de - inklusive Expressens ledarsida - som inte tror att det svenska veckoförsvaret klarar sig utan ett Natomedlemskap.

Spasiba, fortsätt bara att öva anfall, bästa ryssar. Så att alla inser att vår incidentberedskap har gått in i väggen och blivit utbränd.