Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparka Skolverkets GD - och red ut Pisaskandalen

Utbildningsminister Anna Ekström (S) måste lägga korten på bordet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens hantering av Pisa 2018 är under all kritik. Förtroendet för Anna Ekström har fått sig en allvarlig törn.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Skolverket har felat, regeringen har mörkat och utbildningsministern har ljugit för riksdagen.”

Så sammanfattade riksdagsledamoten Christian Carlsson (KD) läget efter att utbildningsminister Anna Ekström (S) frågats ut av riksdagens utbildningsutskott på torsdagen. 

Det är tyvärr en helt korrekt beskrivning. 

I juni 2020 fick Anna Ekström en skriftlig fråga av en riksdagsledamot, om den stora andelen elever som undantagits från att skriva Pisa 2018. Den 9 juli svarade hon: 

”Jag har inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder...”

Men redan den 4 december 2019, dagen efter att ministern offentligt jublat över ”glädjeresultaten” i Pisa 2018, hade tjänstemännen på Utbildningsdepartementet skrivit en promemoria med kontentan: Detta ser konstigt ut. Andelen elever som undantagits från att skriva Pisaprovet är märkligt hög, sett till invandringen under åren före provet. 

Det är oerhört allvarligt att ett statsråd far med osanning för riksdagen.

Anna Ekström hade uppenbarligen fått uppgifter som mer än antydde att något inte stämde.

Det är oerhört allvarligt att ett statsråd far med osanning för riksdagen. Dessutom borde hon självklart ha reagerat på promemorian: sett till att saken undersöktes i grunden, krävt att varje sten skulle vändas. Hon borde ha blivit kallsvettig.

Men det var först ett halvår senare, efter att Expressens Ludde Hellberg avslöjat hur en stor mängd utrikesfödda elever felaktigt plockats bort ur Pisa-urvalet, som Ekström skred till handling. Nu bad regeringen OECD att granska Sveriges Pisa-resultat på nytt. 

Oppositionen ville ha en oberoende granskning eftersom det ju är OECD som håller i Pisa. Så blev det icke. I stället fick Skolverket, som ansvarat för provets taffliga genomförande, stort inflytande över hur OECD-granskningen skulle gå till. 

Anna Ekström är utan tvekan en kunnig och driven utbildningsminister.

Anna Ekström har upprepade gånger sagt att hon har litat på Skolverkets lugnande besked om att allt gått rätt till, och att en minister måste kunna lita på sina myndigheter. Men varför litade hon på Skolverket? Efter departementspromemorian och Expressens artiklar borde det ha stått klart för regeringen att myndighetens hantering inte höll måttet. 

Skolverket misslyckades grovt med genomförandet av provet, avfärdade sedan kritiken och tycks fortfarande inte ha drabbats av någon riktig krisinsikt.

Anna Ekström är utan tvekan en kunnig och driven utbildningsminister. Det väger tungt i den andra vägskålen när ansvar nu ska utkrävas. Det sista som skol-Sverige behöver är kaos i ledningen på såväl Skolverket som Utbildningsdepartementet samtidigt.

Men lika viktigt är att återupprätta förtroendet för Pisa-provets genomförande och för de högst ansvariga för svensk skola. Anna Ekström måste visa att hon inser vidden av denna skandal och dra de nödvändiga slutsatserna: Skolverkets generaldirektör, Peter Fredriksson, måste bytas ut.

Även statsminister Stefan Löfven måste skärpa sig. Det enda han hade att säga om den allvarliga kritiken under förra söndagens partiledardebatt var väl egentligen att regeringen faktiskt har sagt till Skolverket att de måste göra rätt nästa gång.

Stackars svensk skola. Stackars Sverige.