Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sosse-Sverige har blivit ett högerland

Foto: LEIF ENGBERG / DAGENS NYHETER
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oavsett hur regeringsprocessen slutar är det högerpolitik som kommer att stå på menyn framöver.

En sak är nu klar: oavsett vem som blir statsminister och vilken regeringen Sverige till sist får så är det högerpolitik som står på menyn. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Som väntat valde Liberalerna att ta rygg på Centerpartiet. På onsdagen höll Jan Björklund en presskonferens där även han öppnar för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Precis som C har L en diger kravlista som ska lämnas över till Löfven. Det enda skarpa kravet som Björklund nämnde var dock ett avskaffande av värnskatten.

Det har sin förklaring. Till skillnad från C har L inte råd med ett extraval; kassan är skral och risken att partiet åker ut är överhängande. Därför är Björklund angelägen om att verkligen nå en uppgörelse med S. Värnskatten, som länge varit en liberal profilfråga, är den eftergift som S sannolikt har lättast att gå med på.

Löfven kommer att tvingas ner i en spagat

För S öppnar sig nu en eftertraktad möjlighet att bryta blockpolitiken. Det här är tillfället som Löfven har väntat på i flera år. Om S lyckas etablera ett budgetsamarbete med C och L är alliansen historia och risken för en ny borgerlig hegemoni med SD:s stöd är eliminerad.

Från ett maktstrategiskt perspektiv är det därför fantastiska nyheter för S. Det är bara det att det sakpolitiska priset ser ut att bli skyhögt. Den kravlista som C har lämnat över till Löfven är av allt att döma en krigsförklaring mot allt vad Socialdemokraterna står för politiskt. 

Förslagen fick inte ens något gehör under Anders Borgs (M) tid som finansminister. Nu förväntas alltså en S-regering bedriva en reformpolitik som ligger långt till höger om den som Reinfeldtregeringen genomförde. Om man leker med tanken att S trots detta skulle acceptera villkoren - vad återstår i så fall av socialdemokratin? 

Löfven behöver dessutom lyssna in önskemålen från fler partier. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gjorde på onsdagen klart att han kommer att kräva politiskt inflytande för att tolerera en ny S-ledd regering. 

Det är svårt att se hur Stefan Löfven ska kunna gå ner i en spagat som förmår att samtidigt övertyga både C och V. 

Det riskerar att bli mycket spretigt och dyrt

En sak står i alla fall redan klart. Sverige har blivit ett högerland. Oavsett om nästa statsminister heter Ulf Kristersson eller Stefan Löfven så är det högerpolitik som står på menyn. Det är en remarkabel förändring av det politiska läget.

Det är i grunden goda nyheter, eftersom Sverige har stora behov av strukturreformer på centrala områden. En skattereform som ökar drivkrafterna till arbete vore högst välkommen liksom en bostadsreform som kastar bruksvärdessystemet överbord.

Men det finns stora frågetecken kring det upplägg som det nu skissas på. Ska exempelvis Miljöpartiet ingå i Löfvens regering? I så fall kommer det att bli fortsatt svårt att få kontroll över områden som migration och lag och ordning. 

Och vem ska egentligen ta helhetsansvaret för den ekonomiska politiken när fyra, sinsemellan vitt skilda partier, ska pressa igenom sin politiska agenda? Det riskerar att bli mycket spretigt och dyrt.

En S+M-regering skulle vara betydligt bättre rustad för att hantera de utmaningar som Sverige står inför.

 

Läs också: Båda sidor har rätt om SD och demokratin