De vilt strejkande sopgubbarna har mest fått tummen upp av sådana som bar 1 majmärket "Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas". Märkligt. Foto: DANIEL INGMO/TT / TT NYHETSBYRÅNDe vilt strejkande sopgubbarna har mest fått tummen upp av sådana som bar 1 majmärket "Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas". Märkligt. Foto: DANIEL INGMO/TT / TT NYHETSBYRÅN
De vilt strejkande sopgubbarna har mest fått tummen upp av sådana som bar 1 majmärket "Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas". Märkligt. Foto: DANIEL INGMO/TT / TT NYHETSBYRÅN
Årets 1-majmärke. Ur sinne, ur minne.Årets 1-majmärke. Ur sinne, ur minne.
Årets 1-majmärke. Ur sinne, ur minne.

Sopstrejken sabbar svenska modellen

Publicerad

Svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas var budskapet på Socialdemokraternas 1-majmärke i år. Men när sopgubbarna strejkar vilt är det pinsamt tyst från LO och S. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På fredagen fastslog Arbetsdomstolen det alla - även de vilt strejkande sopgubbarna själva - visste: det är en olovlig stridsåtgärd. 29 personer beordrades gå tillbaka till arbetet hos Reno Norden.

Detta hindrar inte sopgubbar hos konkurrerande Liselotte Lööf att också arbetsvägra. 

"Vi är ju ett kollektiv. Vi är Stockholms sopgubbar, vi står enade. Vi är ju egentligen en och samma, det har vi alltid varit. Man har egentligen bara bytt arbetskläder när man har gått till olika företag som har vunnit upphandlingar", förklarade Lorant Alfödi för P4 Stockholm.

Någon twittrare har lyssnat och kommenterar: "Vad vi lär oss är att "sopgubbarna" är huur coola som helst." Inget konstigt med det. 

Det märkliga är att Morgan Johansson, justitieminister (S), skickar denna åsikt vidare. Utan att ta avstånd. Trots att det gäller en vild strejk, en åtgärd som är ett skott mot den svenska modellen.

Morgan Johansson är inget undantag i S-sfären. Tidningen Arbetets, f d LO-tidningen, chefredaktör Martin Klepke lyckas skriva en ledare utan att nämna att sopstrejken är olovlig, utan att slå fast att det är den svenska modellen som  gäller - kollektivavtal och förhandlingar, stridsåtgärder endast enligt föreskriven ordning. Klepke skriver i stället om högerns klasshat. Det kan man göra. Också. Men att inte fördöma frifräsare bäddar för att de blir fler.

Transport borde vägra vildarna juridisk hjälp

På LO:s hemsida finns ingen sopstrejk. Bland de flitigare LO-twittrarna förkommer bara kritik mot dem som häpnar över vildstrejkarnas lönenivå. Transport som organiserar sophämtarna är tvetungat, för trovärdighetens skull måste man hålla på fredsplikten. Men:

"Även om vi som förbund inte ställer oss bakom strejken så kommer vi självklart att företräda våra medlemmars intressen i den här processen", förklarar ordförande Tommy Wreeth på Transports hemsida.

Hade Wreeth velat framhålla vikten av att avtal ska hållas skulle han ha sagt åt vildbasarna att de får sköta sig själva. I stället ställer man upp med juridisk hjälp. 

I Stockholm har några killar skapat en app som ska underlätta för Stockholmare att hjälpas åt att frakta ohämtade sopor till de containrar staden ställt ut. "Svartfot-startup", twittrar Joel Malmqvist, som är sakkunnig i regeringskansliet och betecknar sig som "gråsosse".

Ylva Johansson ett ljus i mörkret

Den enda vi upptäckt, det kan finnas fler, som sagt ifrån är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i TV4.

Socialdemokraterna bör putsa upp sitt 1 majmärke - "den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas". För inte är det väl så att utvecklingen ska vara känslostyrd anarki på arbetsmarknaden?

Om det fortsatt är ordning och reda som gäller - då bör den gamle Metallbasen, partiordförande Stefan Löfven kalla in skarorna till grundkurs om den kyligt rationella svenska modellen. 

 

Läs även: 

Också machomän måste tåla oönskad förändring

Skandalen kan sänka svenska modellen

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag