Sökes: sanna antirasister

Publicerad
Uppdaterad
Att följa debatten om islamofobi är som att skåda en svår trafikolycka.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Vänsteranhängare som vanligtvis nonchalerar antisemitism ser plötsligt rasism mot muslimer överallt. Och borgerligt sinnade eller liberaler gör vice versa: varnar för antisemitism men gäspar åt islamofobi. Uppdelningen visar att positionering - på båda sidor - lockar mer än genuin antirasism.
I onsdags kväll pratade Andreas Malm, författaren till "Hatet mot muslimer", på ett seminarium på Södermalm i Stockholm. Fullt i lokalen, och många åhörare under trettio. Jag var troligtvis den enda ickesocialisten på plats; åtminstone var jag den enda som ställde en kritisk fråga.
"Den binära logiken", upprepade Malm, skapar "vi mot dem". "Vi" utmålas som upplysta och fina, "de" som onda och primitiva. Visst, så fungerar all form av xenofobi.
Samtidigt bygger Malms eget tankesätt på just binära logiker. Västerlänningen anses per automatik vara förtryckare - medan alla som ses som muslimer, inklusive fanatiska islamister, ses som förtryckta offer. Antingen eller, förenklat och verklighetsfrånvänt.
Arrangörerna till seminariet, Söderbokhandeln, skrev i inbjudan att "En tilltagande besatthet vid muslimer präglar sedan en tid tillbaka den europeiska debatten och den utbredda fientligheten utgör ett hot mot det öppna samhället." Helt riktigt. Vanliga muslimer buntas titt som tätt ihop med fundamentalistiska extremister.

Men "hot mot det öppna samhället" är också hoten mot yttrandefriheten. Senare denna månad kommer FN:s islamistiska diktaturer göra sitt yttersta för att under Durban II få igenom ett förbjud av kritik mot islam. Varför hör man sällan svenska socialister försvara yttrandefriheten? I stället riktas udden mot exempelvis Lars Vilks, en konstnär som har all rätt i världen att avsky religion och uttrycka sig därefter.
Att Malm blir sågad är därför inte konstigt. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra var alla Malm-kritiska tyckare, skribenter och recensenter håller hus när islamkritik faktiskt smyger över i överdrivna fördomar om muslimer.
Väck mig den dag borgerliga tidskrifter som exempelvis Neo och Axess lyfter den problematiska islamofobin. Många i den borgerliga sfären verkar knappt ha sett en troende muslim annat än på tv, än mindre lärt känna en.
Islamkritiker som Melanie Phillips eller Ayan Hirsi Ali hyllas ofta okritiskt, även när de uttalar sig direkt intolerant. Så kallade liberaler borde veta bättre än så.

"Människor döms utifrån sitt ursprung, upprepar Malm på seminariet med allvarlig blick. Då frågar jag vad han tycker om att vi med invandrarbakgrund som inte delar hans världsbild gång på gång av vänstertyckare avfärdas som "Husneger" eller "Onkel Tom", och om det alls ses som ett problem inom vänstern. Malms svar blir dessvärre - om än väntat - svajigt.
Han försvarar sig med att han bara säger husneger om en enstaka debattör. Det gör det inte mindre korkat. Lika korkat vore det att kalla vänstertyckare med utländsk bakgrund för "husnegrer" åt det svenska protektionistiska facket eller åt fundamentalistiska islamister.

Att nedsättande kalla folk neger och att utgå från att invandrare - på grund av etnicitet - bör tycka som Malm & Co är inget annat än, just det, rasistiskt. Precis som föraktet mot muslimer, judar, romer och så vidare är det.
Hur svårt ska det vara att vara konsekvent antirasist?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag