Sofie Löwenmark

Sveriges Radio måste sparka ut aktivisterna

Nadja Blom misstänks ha hedersmördats av två av sina söner.
Foto: HENRIK JANSSON
Blommor på mordplatsen på Hisingen i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Sveriges Radios uppdrag är att ägna sig åt oberoende journalistik – inte att agera aktivistiskt i målgruppernas namn.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skandalerna på Sveriges Radios kanaler på minoritetsspråk började rullas upp under våren. Då framkom att Radio Sweden felciterat KD-ledaren Ebba Buschs uttalande om påskkravallerna på hela tre olika språk. 

I den grövsta felöversättningen – i den somaliska kanalen – hette det att ”Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

– Jag tycker att journalistiken brister. I stället för att rapportera opartiskt upplevde jag att det fanns en tydlig partiskhet. Som om de ville företräda målgruppen i stället för Sveriges Radio, sa lokalpolitikern Mursal Isa, apropå att han själv tidigare blivit felöversatt av den somaliska kanalen och som en följd av det blivit utsatt för ett drev.

Efter det misstänkta hedersmordet på fembarnsmamman Nadja Blom på Hisingen i juli passar hans omdöme in minst lika bra på SR-kanalen Radio Romano, som sänder nyheter på det nationella minoritetsspråket romani chib. Intrycket är att kanalen tycks mer angelägen om att försvara den egna gruppen än att ägna sig åt journalistik. 

Före mordet hade en massiv hatstorm piskats upp mot kvinnan på sociala medier och det hade kommit krav på att hålla romani kris – en sorts parallell romsk rättskipning. Nadja Bloms påstådda brott var att hon vågat lämna sin man och gå vidare. Två av hennes söner sitter nu häktade misstänkta för mordet och för att allvarligt ha skadat henns nya pojkvän. 

När Aktuellt rapporterade om mordet var en journalist från Radio Romano inbjuden till studion för att ge sin kommentar. Men någon diskussion om mordet, hederskultur eller parallell rättsskipning blev det inte. Fokuset låg i stället på diskriminering mot romer och ur det perspektivet lyckades SR-reporten försvara romani kris. Mordet avfärdade han som något som hänt ”i stundens hetta”.

I en intervju på tolv minuter ställde sedan två reportrar från Radio Romano Expressens biträdande chefredaktör Karin Olssons tills svars för tidningens sakliga rapportering om mordet. 

Att Radio Romanos verksamhet liknar aktivism måste radions ledning ta på allra största allvar.

Radio Romano reportrar hävdade att Expressens journalistik sannolikt bidrar till ytterligare utanförskap, diskriminering och att den kan vara skadlig för den romska kulturen. 

Likaså ansåg reportrarna att det var fel att blanda in romani kris trots att fenomenet tydligt fanns med i bakgrunden och på så sätt sannolikt bidragit till den utbredda uppfattningen om att kvinnan och hennes nya pojkvän agerat förkastligt. 

Det är rent häpnadsväckande att lyssna på inslaget. Två public service-journalister tycker alltså att det är fel att rapportera om ett mord med utgångspunkt i vad som är sant och relevant. Inte en enda gång intar heller reportrarna kvinnans, den skadade mannen eller deras anhörigas perspektiv. Mordet kallas för en ”incident”.  

Expressen avslöjade sedan att en av Radio Romanos reportrar själv närvarat vid ett stormöte för att bedöma huruvida en kvinna hade antastats av sin svärfar eller inte och diskuterat om det behövdes en romani kris. 

På en film syns hur SR-reportern sitter utomhus runt ett stort bord tillsammans med ett 20-tal romska män. Kvinnan tvingas luta sig över bordet och svära på bibeln. Den kollektiva press hon säkert upplevt både innan och under det offentliga förhöret måste varit mycket stark. 

Initialt var varken reportern eller chefen för Radio Romano kritiska till hans medverkan på mötet. SR-chefen poängterade att reportern varit där privat, kallad av både parter. Men det är ju precis det som är problemet. Om han i stället varit där i tjänsten skulle hans medverkan inte ha varit en nyhet.

Men det är tydligt att Radio Romani inte är intresserat av att göra den typen av rapportering utan hellre går till storms mot andra medier som gör det journalistiska grundarbetet.

Sveriges Radios uppdrag är dock att ägna sig åt oberoende journalistik oavsett vilket språk det sänds ut på. Att Radio Romanos verksamhet snarare liknar aktivism måste radions ledning ta på allra största allvar.Sofie Löwenmark är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.