Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofie Löwenmark

Svensk miljö skapade Paris-terroristen

Svenske Osama Krayem dömdes till 30 års fängelse för sin inblandning i terrordåden i Paris 2015. Blommor lades bland annat ner vid restaurangen Le Petit Cambodge efter attentaten.
Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Osama Krayem jobbade i Malmö och finansierade sin terrorresa till Syrien med sin sista kommunala lön.
Foto: PRIVAT
Blomsterhavet utanför konserthallen Bataclan.
Foto: NURPHOTO/REX SHUTTERSTOCK / NURPHOTO/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Osama Krayem blev inte terrorist i ett svenskt vakuum. 

I veckan kom den första domen mot Osama Krayem från Rosengård. Han dömdes för sin delaktighet i de terrorattentat i Paris 2015 som berövade 130 människor livet och skadade över 300. 

Åklagaren hade yrkat på livstid för Krayem som kom undan med 30 års fängelse efter att ha befunnits skyldig till att ha försett IS-terroristerna med vapen och logistiskt stöd. 

Rättegången är den största i Frankrikes historia och har hållits i en specialdesignad byggnad med maximal säkerhet. Den omfattade 20 åtalade, 1 765 målsägande och omkring 300 advokater. 

Men de rättsliga efterspelen efter den fasansfulla terror Krayem varit en del av har bara börjat. Till hösten startar rättegången efter terrordåden i Bryssel och där är han huvudåtalad. 

Där skulle han egentligen själv ha vara en utav självmordsbombarna och bevisningen mot honom är än mer graverande. 

Krayem föddes i Malmö och växte upp i Rosengård. Som 11-åring medverkade han i en dokumentär om idrott och integration. Men i början av 20-årsåldern radikaliserades han och anslöt sig till IS i Syrien under 2014. 

Hos IS handplockades han snabbt till en elitstyrka för externa terroroperationer.

Hos IS handplockades han snabbt till en elitstyrka för externa terroroperationer. 

Han har identifierats och och ska även ha erkänt att han är en av de maskerade IS-män som framträder i den bestialiska propagandafilm där den jordanske piloten Muath al-Kasasbeh brändes ihjäl inlåst i en bur. Ett illdåd som uppmärksammades världen över. 

En förundersökning om grov krigsförbrytelse har därefter inletts mot honom i Sverige.

Genom sin inblandning i Paris- och Brysselattentaten är Krayem medskyldig till att ha dödat 162 människor och för att ha skadat över 650 människor. Många för livet.  

Anhöriga till offren räknas i tusental. 

Men svenskkopplingen i några av de värsta terrorattentaten i Europa slutar inte med Krayem. Mohamed Aziz Belkaid, som tros ha kommit till Sverige 2009, var också delaktig. Han ska ha koordinerat Parisdåden över telefon från Bryssel och har beskrivits som en nyckelperson. Han sköts ihjäl när belgisk polis slog till mot terroristernas gömställe. 

Krayem och Belkaid utvaldes till den terrorcell som reste från IS till Europa på falska syriska pass, med målet att förflytta IS terror till Europa.

Krayem, Belkaid och de övriga drygt 300 personer som lämnade Sverige och anslöt sig till terrorgrupper radikaliserades inte i ett vakuum utan i en stark befintlig islamistisk miljö. 

Att politiken inte gjort tillräckligt för att försöka motverka de radikala miljöer som format terroristerna är lika tydligt då som nu. Det räcker inte att som regeringen enbart luta sig mot reaktiva åtgärder som den i elfte timmen skärpta terrorlagstiftningen. 

Själva miljöerna måste motverkas. En bra början är att en gång för alla sluta upp med att aningslöst strössla skattemedel över föreningsverksamhet som i själva verket radikaliserar barn och unga. Begränsa eller stryp extern moskéfinanisering och stäng dörren för islamistiska skolor. 

Förebyggande åtgärder måste också till. Sverige bör bland annat titta på Frankrike och deras åtgärdspaket mot vad president Emmanuel Macron kallar islamisk separatism och islamism. 

Med fortsatt passivitet och naivitet går vi mot ännu större framtida problem. 

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.