Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofie Löwenmark

Stadiums burkini är inte hela världen

Vuxna kvinnor bör förstås kunna köpa burkini om de önskar, skriver Sofie Löwenmark.
Stadium kan med rätta kritiseras för att man valde att kalla sin burkini ”Modesty Suite", menar Sofie Löwenmark.

Vuxna kvinnor måste få köpa burkinis om de vill. Däremot bör samhället markera stenhårt mot dem som tvingar flickor att täcka sig.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När sportkedjan Stadium nyligen började sälja burkini möttes det omedelbart av starka protester. Extremister tog i vanlig ordning chansen att spy ut sitt generella hat mot muslimer i sociala medier. 

Men även mer moderata kritiker drog allt för höga växlar på att Stadium har utökat sitt sortiment. Att per automatik se burkini för vuxna kvinnor som ett tvång och av den anledningen koppla klädesplagget till sådant som hedersvåld och tvångsgifte är lika orimligt som kontraproduktivt. 

På motsatt flank finns de som aldrig tycks se några som helst problem med slöjor och där extrempositionen utgörs av dem som snarast ser de heltäckande slöjorna niqab och burka som frihetssymboler.

Stadium och burkinin

Vad Stadium med rätta bör kritiseras för är att man valde att saluföra burkinin genom att kalla den för ”Modesty Suit” (ungefär blygsamhets/ärbarhets-dräkt). Därmed tycks Stadium instämma i en religiöst motiverad moralism som jag hade hoppats att vi skulle ha gjort upp med i Sverige. För vad ska Stadium nu lämpligen kalla bikinin?

Det kortvariga burkiniförbudet på Franska rivieran visar på frågans komplexitet. Där applåderade både radikala islamister och muslimhatare förbudet. Radikala islamister tycker nämligen inte att kvinnor ska vara på offentliga badstränder, oavsett vilka badkläder de bär.

Det finns stora problem med religiöst förtryckande påbud om klädsel och levnadssätt för flickor och kvinnor. Men det gäller att sikta rätt för att komma tillrätta med dem. 

Ett första steg bör vara att göra åtskillnad mellan vuxna och barn. Det är olyckligt att Stadiums vuxenburkini i debatten blandas samman med fenomen som könssegregerad gymnastikundervisning och skolor som köper in burkinis till elever.

Bekämpa slöjtvånget

Det är oacceptabelt att skolor på särbehandlar flickor på kulturella och religiösa grunder. Det borde inte vara möjligt för föräldrar eller andra auktoriteter i flickornas närhet att förmå skolor att frångå centrala principer, som att behandla alla elever lika och inte göra några skillnader mellan pojkar och flickor. Skolundervisningen är till för eleven och inte för föräldrarna. I skolan ska det sekulära samhällets värderingar vara överordnade.

Det är också slående att just de som brukar tala om vikten av att utmana normer så ofta har överseende med normer som är kopplade till religion eller andra kulturer. Det är sorgligt att se hur delar av Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ helt ogenerat slåss för att normkritiska genuskonsulenter ska uppfostra de egna barnen, medan könssegregerad simundervisning ska införas för andra. Tankevurpan kan knappast bli större. 

Det måste finnas en position mellan de som tror att slöjan eller burkinin aldrig kan bäras frivilligt och de slöjaktivister som aldrig erkänner slöjtvång eller markerar mot radikala predikanter som ställer krav på flickor och kvinnor att täcka sig.

Att sluta klä barn i slöjor och burkinis skulle gynna de vuxna kvinnor som frivilligt väljer att bära dessa plagg.


Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnitt av åsiktsprogrammet Ledarsnack. Denna gång om polarisering i USA och Sverige med historieprofessor Lars Trägårdh.Läs också:

Listan över gängvåldets oskyldiga offer är lång